15.9 C
Podgorica
Srijeda, 15 Maja, 2024
spot_img
Naslovna Blog

Crnogorske zastave “razgraničile” Podgoricu i Zetu? /VIDEO/

JP Komunalne usluge Podgorica objavile su juče na zvaničnoj FB stranici da su počeli sa postavljanjem crnogorskih zastava uoči 21. Maja, Dana nezavisnosti Crne Gore.

Lokacije koje su predviđene za postavljanje zastava su: Ulica Slobode, Ulica Marka Miljanova, Bulevar Ivana Crnojevića, Bulevar Stanka Dragojevića, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, Bulevar Revolucije, Ulica 13. Jula, Ulica 4. Jula, Ulica Rista Stijovića, Bulevar 21. Maj, Bulevar Džordža Vašingtona, Bulevar Revolucije, Bulevar Crnogorskih Serdara, Cetinjski put, Bulevar Bratstva i jedinstva, Bulevar Srđana Aleksića, Bulevar Vilija Branta, Bulevar Peka Dapčevića, Bulevar Josipa Broza Tita, Bulevar Šarla De Gola, Bulevar Georgija Žukova, Bulevar Zetskih vladara (od kružnog toka na Zabjelu do skretanja za aerodrom), put prema MZ Rogami.

Upravo je interesantno istaći Bulevar Zetskih vladara, očigledno im posao ne ide kako su očekivali.

Čitaoci koji su nam se obratili, ističu da su “zastave bile postavljene do skretanja za Aerodrom, ali su navodno sinoć uklanjane zajedno sa držačima“.

Naša redakcija je jutros uputila pitanje JP Komunalne usluge Podgorica, zašto zastave nijesu postavljene na ovom dijelu Bulevara, međutim, do sada nijesmo dobili odgovor.

Da li su zastave Crne Gore “razgraničile” Podgoricu i Zetu?

Odgađa li se ponovo glasanje o rezoluciji o Srebrenici?

Savjet bezbjednosti UN-a sjutra će održati polugodišnju sjednicu o situaciji u BiH, a na njoj bi trebalo da se govori i o predloženoj rezoluciji o Srebrenici. 

Informacije iz Njujorka su prvobitno govorile da će se već narednog dana, 16. maja, u Generalnoj skupštini UN-a glasati o pomenutoj rezoluciji, ali se spekuliše da bi moglo biti odgođeno. 

“Nezavisne novine” tvrde da se radi o nezvaničnoj informaciji, koju u razgovoru za njih niko nije mogao potvrditi iz krugova domaćih institucija.

– Nemamo zvanične informacije, ali smo čuli da bi glasanje moglo da bude 22. maja – rekao je za “Nezavisne novine” izvor iz Sarajeva.

Ovo bi bio već drugi put da se glasanje odgađa, s obzirom na to da je prethodno trebalo biti 2. maja.

Tom prilikom, rečeno je da je sam tekst, pod pokroviteljstvom Njemačke i Ugande, sporan. 

Piperović: Nikada neće biti potvrđena optužnica protiv Katnića i Lazovića u dijelu koji se tiče OKG i zloupotrebe položaja

foto: rtcg.me

Advokat Zoran Piperović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da optužnica protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog funkcionera policije Zorana Lazovića nikada neće biti potvrđena. On je to poručio reagujući na pismo koje je Katnić uputio predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću.

– Pročitao sam pažljivo pismo Milivoja Katnića koje je jutros izašlo u štampi. U njemu se vrlo korektno obrazlaže tužilačko-pravni rezon, a koji se tiče, dispozitiva naredbe za sprovođenje istrage u dijelu stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja. Potpuno je rezon ispravan, ali se ne slažem sa gospodinom Katnićem u jednom dijelu: kada kaže da Savić zna da će biti oslobođujuća odluka. Neće – jer onakva optužnica u dijelu stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja nikada neće biti potvrđena – podvukao je Piperović.

Konkretno je, kaže, za taj dio siguran.

– U ostalom dijelu u kojem se tretiraju vina, međe, ovce, komadi oružja – ne znam. Ali znam za ovo prvo – a to je bitno, jer se zbog toga nalaze u pritvoru i zbog toga su onako spektakularno uhapšeni – dodao je Piperović poručujući da je to kolokvijalno pravno znanje.

Reagujući na odluku krivičnog vanraspravnog vijeća Višeg suda, kojom je Katniću i Lazoviću sinoć pritvor produžen za dva mjeseca zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke, rekao da je to mogao da učini samo Boris Savić.

– Da bi sistem profunkcionisao sudski i da bi se donosile pravedne, validne i na zakonu utemeljene odluke, potrebna je samo jedna stvar: da o njima ne odlučuje Boris Savić. Rodila se jedna generacija sudija u Višem sudu koji te krivične stvari gledaju profesionalno, tačno i nepristrasno. I državi samo to treba. I kad to treba državi, to podrazumijeva da to treba i građaninu, i tužiocu i braniocu i okrivljenome. Držite me za riječ, optužnica u tom dijelu nikada neće biti potvrđena – zaključio je Piperović.

Podgorica: Osumnjičenom za nasilje u porodici određeno zadržavanje do 72 sata

Podgoričaninu M.M., osumnjičenom za nasilje u porodici, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Kako je saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva ODT) u Podgorici, određeno mu je zadržavanje zbog krivičnog djela nasilje u porodici, jer je u par navrata prijetio svojim sinovima, držeći nož u ruci.

Rakočević: Mandić i Knežević sabotiraju članstvo Crne Gore u NATO

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, poslanici njegove Nove srpske demokratije i Kneževićeve Demokratske narodne partije, kao i dva poslanika Socijalističke narodne partije nijesu glasali za slanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO pomorsku operaciju “Sea Guardian”. Ovim činom pokazali su svoj odnos prema članstvu Crne Gore u NATO savezu i obavezama koje iz toga proističu – ocijenio je član Predsjedništva Demokratske partije socijalista i poslanik u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević.

– Još jednom je prekršena obaveza iz Sporazuma parlamentarne većine o formiranju vlasti koja se tiče poštovanja preuzetih međunarodnih obaveza Crne Gore iz partnerstva sa NATO savezom, tako da se taj dokument može smatrati mrtvim slovom na papiru – dodaje Rakočević.

Crnogorska opozicija i dio parlamentarne većine glasali su, kako je naveo, pozitivno, tako da je Odluka koja je obaveza iz NATO partnerstva Crne Gore dobila potrebnu većinu.

– Skrećemo pažnju domaćoj javnosti i međunarodnim partnerima, da se antievropski i anti NATO stav nalazi u središtu parlamentarne većine čije stubove podržava proruski Demokratski front. Anti NATO stav potvrdio je, po ko zna koji put, sam Andrija Mandić, kada je nedavno spontano priznao da se zalaže za isčlanjenje Crne Gore iz NATO – ističe Rakočević.

Učlanjenje Crne Gore u NATO bio je, podsjeća, jedan od velikih strateških prioriteta politike DPS -a.

– Prošli smo razne faze destabilizacije države od istih onih koji sada čine parlamentarnu većinu, da bismo postali dio najmoćnijeg vojnog saveza. Upravo zato skrećemo pažnju na pokušaj proruskih elemenata u vlasti da članstvo Crne Gore u NATO sabotiraju i predstave Crnu Goru kao nekredibilnu državu koja ne izvršava svoje obaveze i posljedično ne zaslužuje da bude dio te organizacije – zaključio je Rakočević.

Martinović: Svjedoci potvrdili iskaz Perović

Danas u Specijalnom državnom tužaštvu saslušani su svjedoci Ana Mijušković i Branko Krivokapić u slučaju direkorice Agencije za korupciju (ASK) Jelene Perović.

Saslušanju svjedoka su prisustvovali i Perović kao njen advokat Nikola Martinović.

Martinović je za medije rekao da su svjedoci potvrdili sve ono što je Perović već navela u iskazu koji dala pred istražnim organima.

Ukupno u ovom predmetu saslušano je sedam svjedoka, a nastavak saslušanja drugih svjedoka planiran je za četvrtak.

Podsjećamo, Jelena Perović uhapšena krajem prošlog mjeseca, a nakon saslušanja kod istražne sutkinje Suzane Mugoše puštena je da se brani sa slobode. Perović nadležni organi sumnjiče za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Ona je uhapšena na radnom mjestu 

“Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J.P, direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja” saopštio je ranije državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Hoće li Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici ukoliko ne prođu njeni amandmani?

foto: Facebook / PES

Iako je premijer Milojko Spajić 9. maja najavio podršku Crne Gore Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici postavlja se pitanje da li će Crna Gora ostati pri ovoj odluci ukoliko njena dva amandmana budu odbijena.

Naime, zbog protivljenja prosrpskih i proruskih partija parlamentarne većine, koje tvrde da se njome Srbi označavaju kao ‘genocidan narod’, Ministarstvo vanjskih poslova je 13. maja uputilo dva amandmana na tekst rezolucije.

U prvom amandmanu se navodi da je krivica za genocid individualna, te da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici, a drugi se tiče nepovredljivosti Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

Iz Ministarstva Radiju Slobodna Evropa (RSE) nije odgovoreno da li će u slučaju odbijanja ovih amandmana Crna Gora glasati za Rezoluciju.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. U Rezoluciji se ne pominje nijedan narod, niti država.

Amandmani nedovoljni prosrpskim partijama

Kako predloženi amandmani nijesu zadovoljili predstavnike prosrpskih partija, istog dana 13. maja održan je sastanak lidera vladajuće većine.

Jedan od protivnika, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, rekao je da nije postignuta saglasnost oko Rezolucije o Srebrenici, te da je odlučeno je da se o tome razgovara sa međunarodnim partnerima na sastanku lidera regiona 15. i 16. maja u Kotoru.

On je potvrdio da se razgovaralo i o Rezoluciji o Jasenovcu – inicijativi prosrpskih partija koja je uslijedila nakon što je premijer najavio podršku Crne Gore Rezoluciju o Srebrenici.

Jasenovac je logor u Hrvatskoj, u kojem su tokom Drugog svjetskog rata prema zvaničnim podacima stradalo skoro 48 hiljada Srba, 16 hiljada Roma i preko 13 hiljada Jevreja.

U Srebrenici je u jula 1995, kada je Vojska Republike Srpske zauzela tu enklavu, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, što je Međunarodni sud pravde u Hagu kvalifikovao kao genocid za koji je osuđeno više od 50 osoba.

Može li Vlada pasti zbog podrške rezoluciji?

Vladajuća većina trenutno ima 46 od ukupno 81 poslanika.

Rezoluciji se otvoreno protive stranke koje imaju 15 poslanika – četiri iz Demokratske narodne partije Milana Kneževića, devet Nove srpske demokratije Andrije Mandića i dva Socijalističke narodne partije.

Ukoliko bi uskratili podršku Vladi, premijer Spajić mogao bi “politički preživjeti” jedino uz podršku opozicije.

No, poslanici Andrije Mandića neće Vladi uskratiti podršku jer bi to, kako je on rekao, vratilo opozicionu Demokratsku partiju socijalista na vlast (DPS).

Ostalih šest poslanika iz partija protivnica glasanja Crne Gore za Rezoluciju o Srebrnici nijesu se izjasnili o mogućem uskraćivanju povjerenja Vladi.

“Mislim da je apsolutno sve moguće”, kaže docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica, Nikoleta Đukanović za RSE komentarišući mogućnost da dio partija Spajiću uskrati povjerenje.

Đukanović pojašnjava da je do sada Spajić “vješto pravio kompromise”, bez obzira koliko bili “nezdravi i nekada suprotni od onoga što je obećao građanima”, kako bi sačuvao stabilnost Vlade.

“Ukoliko pritisci budu u pravcu uslovljavanja podrške u parlamentu, ne bi me iznenadilo da Vlada odustane od glasanja za rezoluciju, bez obzira na usvojene amandmane. Ne kažem da je to najrealniji scenarijo, ali jeste jedan od mogućih”, kaže Đukanović.

Amandmani su lansirani su da bi Vlada “kontrolisala štetu” koju će trpjeti od svojih koalicionih partnera u parlamentu i režima u Beogradu, ukoliko podrži Rezoluciju, kazala je poslanica DPS Sonja Milatović.

“Eventualno odbijanje amandmana u UN-u, s druge strane, Vladi može da posluži kao alibi da ne podrži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, istakla je.

Politički pritisak na Vladu

Mandić je na ceremoniji Dana sjećanja na žrtve zločina u Jasenovcu u Donjoj Gradini 12. maja potvrdio da na premijera i Vladu vrši pritisak da odustanu od podrške rezoluciju koja je, kako je rekao, uperena protiv srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije:

“Uradićemo sve što je u našoj moći, zajedno sa našom crkvom, zajedno sa našom braćom, ujedinjeni kao srpski političari, kao srpski narod da zaustavimo premijera u jednoj lošoj i opasnoj namjeri.”

Lider proruske Demokratske narodne partije, koja je sa Mandićevom strankom godinama činila koaliciju Demokratski front, Milan Knežević ponovio je da Crna Gora “ne smije da glasa za Rezoluciju o Srebrenici”, jer bi to, kako je rekao, bila potvrda da su Srbi genocidan narod.

Lideri dvije manje proruske partije, Slobodne -Vladislav Dajković i Prave – Marko Milačić pozvali su srpske partije da uskrate podršku Vladi.

Na istom fonu su i reakcije Moskve, Beograda i Banajaluke.

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije , ocijenio je da je cilj izglasavanja nacrta rezolucije u Srebrenici, da se “slome Srbi”.

Predsjednik BiH entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je podršku Crne Gore Rezoluciji nazvao “sramnim činom”, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić “sramnom i nečuvenom”.

Uticaj SPC na partije i premijera

Sve tri partije protivnice Rezolucije bliske su Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Poglavar SPC Porfirije je 3. maja ocijenio je da predlagači Rezoluciju o Srebrenici “pokušavaju srpski narod da proglase počiniocem genocida”.

To je ponovio i njihov čelnik u Crnoj Gori, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je 11. maja kazao da je u Srebrenici “izvršen zločin”, ali da je “priča o genocidu u Srebrenici neodrživa i opasna”.

„Ratni zločin nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. je za svaku osudu. Iako su Bošnjaci nad Srbima u toku građanskog rata u Bosni i Hercegovini 1991-1995. izvršili mnoge zločine, deo pripadnika Vojske Republike Srpske time ne može biti opravdan za taj zločin”.

Kako je naveo Joanikije cilj Rezolucije je da se genocid pripiše srpskom narodu koji je više puta poslednjih stotinu godina bio žrtva genocida.

“Onda je jasno zašto se u ovoj priči pojavljuje Njemačka” navodi Joanikije.

Istovremeno, prosrpski i proruski portal IN4S je pozvao SPC i mitropolita Joanikija “da izopšte iz pravoslavlja članove vlasti u Crnoj Gori koji se izjasne za podršku rezoluciji, a pravoslavne su vjeroispovijesti”.

Taj portal, kojeg je Stejt Department označio kao dio mreže ruskog propagandnog sistema, pozvao je građane na “organizovani otpor” namjeri Vlade da će podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Đukanović: Crna Gora u pretpolitičkom stanju

Na pitanje RSE da li je u građanskoj državi uobičajeno da crkva Vladi daje upute kako da vodi spoljnu politiku, Đukanović kaže da je to postalo uobičajeno u Crnoj Gori:

“Uobičajeno je kod nas evo već nekoliko godina, ali u zdravim, građanskim i demokratskim državama je to čak i apsurdno pitanje”.

Ona ocjenjuje da je Crna Gora u “pretpolitičkom stanju” gdje su institucije, politički i drugi društveni akteri pogrešno posloženi, pa su crkva i neke države regiona politički akteri unutrašnje, pa čak i spoljne politike Crne Gore.

“To nije niti normano, niti opravdano, niti se zdravorazumski može objasniti, ali se to dešava”, kaže Đukanović.

Sagovornica RSE dodaje da se to može objasniti emotivnim odnosom prosrpskih partija sa vlastima u Beogradu i SPC, kao i poslovnim odnosima.

“Tu prije svega mislim na izvore finansiranja koje te partije imaju, čime su dugoročnije vezane za ispunjavanje ciljeva aktera koji ih finansiranju, između ostalog i crkve”, kaže Đukanović.

Uticaj Srpske pravoslavne crkve na društvena i politička zbivanja u Crnoj Gori naglo je porastao nakon izbora avgusta 2020, na kojima su pobijedile političke snage koje je otvoreno podržala ova crkva.

Prva Vlada nakon tih izbora dogovarana je u manastiru Ostrog. Jedan od ministara u njoj bio je i aktuelni premijer Milojko Spajić.