15.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
Naslovna Blog

Partije danas o razrješenju krize u Šavniku

foto: RTCG

Sastanak predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku trebalo bi da bude održan danas.

Poziv na razgovor uputio je kopredsjednik skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vaslije Čarapić (PES), koji je istakao da je politička nestabilnost u toj opštini posljedica nemogućnosti završetka lokalnih izbora započetih u oktobru 2022. godine.

Iz Demokartske Crne Gore poručili su da nemaju prevelika očekivanja, ali da se mora doći do nekog rješenja. Iz opozicije pristaju na dijalog, uz zahtjev da se povuče odluka o uvođenju prinudne uprave.

Čarapić je naglasio da smatra da je opravdano povesti široki politički dijalog, a sve sa ciljem da se dođe do pravnog rješenja za ovu krizu, poštujući na taj način vladavinu prava kao našnajznačajniji društveni koncept.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je za Radio Crne Gore da nije optimista kako će teći razgovori, ali izričit je da se to pitanje zarad dalje reforme izbornih zakona mora riješti.

“Iskustvo mi govori da ne mogu biti optimističan ali mora se doći do nekog rješenja. Dijalog treba da bude izlazak iz krize a ne održavanje postojećeg stanja jer je ono neodrživo”, istakao je Rovčanin.

Rovčanin je stava da je Demokratska partija socijalista, kako kaže, djelovala u dosadašnjem periodu destruktivno kako bi se razriješila politička kriza u šavničkoj opštini. Podsjeća, da su zaprijetili i izlaskom iz Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i kada je vlada predložila uvođenje prinudne uprave u toj opštini.

Dok su iz DPS-a u više navrata isticali spremnost na razgovore, ali i najavljivali da će napustiti Odbor ukoliko Vlada ne povuče odluku o uvođenju prinudne uprave.

“Prihvatamo dijalog uz uslov da vlada povuče odluku”, kazao je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Izbori u Šavniku počeli su 23. oktobra 2022. godine, ali još nijesu okončani, jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, nijesu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju, uz obrazloženje da su prepisani da bi podržali DPS.

Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija nije mogla da se dogovori o tome da ih ponovi. Do sada je pred pravosudnim organima procesuirano više desetina lica zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku, koja su uključivala brojne incidente, pa i fizičke sukobe.

GI 21.maj: Crna ima premijera i predsjednika koji se boje sopstvene sjenke i svakodnevno zaziru od patetičnog Šešeljevog šegrta

Zvanična Crna Gora nesumnjivo će se diskreditovati ukoliko se odmah ne pridruži kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju će uskoro usvojiti Generalna skupština UN, navodi Građanska inicijativa “21.maj”.

“Takav utisak neće ublažiti ni to što će predstavnik crnogorske vlasti, na način da ga niko ne vidi, glasati za Rezoluciju ne bi li time pokazao da Spajićeva vlada ipak nije civilizacijski posrnula”, ističe GI “21.maj”.

U tom pogledu, navode, javno izneseni stavovi PES-a kao i jeftino politikantstvo Milatovića, koji po svemu podsjećaju na nekadašnju servilnost Bulatovića, Đukanovića i Marovića, ilustrativno svjedoče o tome kakvu vlast Crna Gora ima.

“Naime, ima premijera i predsjednika koji se boje sopstvene sjenke i svakodnevno zaziru od patetičnog Šešeljevog šegrta koji je davno zaslužio da bude lustriran i izopšten iz političkog života. Pritom, dodatno je za njih dvojicu porazno kada se bojažljivo osvrću prema beogradskim marionetama koje defiluju kroz likove Mandića, Kneževića, Joanikija, Bečića, Abazovića i brojne Jokoviće. Ukoliko metiljava crnogorska vlast misli da će učlanjenje u EU ići “ruku pod ruku” sa velikosrpskom poslugom čiji je zadatak da Crna Gora bude otirač najmalignijeg režima na Balkanu onda je to jednako promišljeno kao u slučaju pristalica i pomagača DPSa koji su uvjereni da će ih razobličeni Đukanović sa partijskim pionima predvoditi u povratku na vlast”, zaključuje se.

Traktorom, pod dejstvom alkohola, vozio suprotnim smjerom na auto-putu

Nepoznata osoba vozila je, pod dejstvom alkohola, traktor sa priključnim oruđem u suprotnom smjeru na auto-putu Niš – Dimitrovgrad i policija ga je zaustavila i privela, objavio je na društvenoj mreži X Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Iz pirotske policije kažu da je vozač odbio alko-test, ali da je dobio pritvor do 12 sati, prenose “Južne vesti”.

Za rubriku „vjerovali ili ne“, tako je Vesić opisao slučaj kod Dimitrovgrada koji se desio u subotu, 27. aprila oko 18:30.

“Ovaj slučaj je za rubriku ‘vjerovali ili ne’. Svašta smo viđali od strane bahatih vozača na auto-putevima, ali traktorom još niko nije vozio suprotnom trakom! Vrijeme je da izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja predvidimo mjeru oduzimanja vozila za bahate vozače koji voze suprotnom trakom na auto-putevima i brzim saobraćajnicama“, napisao je Vesić.

Muškarac koji je vozio traktor odbio je alko-test, ali je dobio više prekršajnih prijava.

“Njemu je bio određen pritvor do 12 sati i on je pušten. Nemamo informacija koliko je imao promila jer je odbio alko-testiranje“, kažu iz policije za „Južne vesti“.

Dat je nalog izvođaču da ukloni traktor sa auto-puta, napisao je Goran Vesić.

Đurašković povodom 101 godine od stradanja porodice Zvicer: Podsjetnik na zvjerske zločine nad crnogorskim komitama i patriotama

Danas se navršava 101 godina od krvavog zločina počinjenog nad porodicom crnogorskog komite i zelenaša, borca za pravo, čast i slobodu Crne Gore Petra Zvicera, koji je ostavio dubok trag u crnogorskoj istoriji.


Ovaj tragičan datum naše prošlosti ne predstavlja samo simbol stradanja nevinih žrtava Bijeloga Terora, već i podsjetnik na bezumni nacionalizam, osvetu i zvjerske zločine nad crnogorskim komitama i patriotama koji su se hrabro borili za slobodu i identitet Crne Gore, saopštio je gradonačelnik Pijestonice, Nikola Đurašković. 

Kako je naveo, snažeći vjekovnu tradiciju crnogorskog slobodarstva i tekovina antifašižma koje su naše trajno opredjeljenje, podizanjem memorijalnog spomen-obilježja u Rokočima prije godinu dana odata je počast rodoljubima i mučenicima iz porodice Zvicer, kao simbol za pamćenje i nauk budućim generacijama da se njihova tragična sudbina nikada ne smije zaboraviti.

“Njihova će imena zauvijek ostati upamćena kao simbol neprolaznih vrijednosti, dok će njihovo dostojanstvo i ljubav prema Crnoj Gori ostati vječni izvor inspiracije za nas i generacije koje dolaze. Neka je vječna slava porodici Zvicer”, zaključio je Đurapković.

Piperović: Ajvanluk je kao i nevolja

foto: rtcg.me

Advokat Zoran Piperović osvrnuo se saopštenjem dostavljenom medijima na je na jučerašnje tvrdnje člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad Tihomira Dragaša.

Saopštenje Piperovića prenosimo u cjelosti:

Vjerovatno mu je nepoznato da je dilema jedina mogućnost za moralno, časno i intelektualno biće.

24.04.

23:50h

Greška slabih likova je što pri razmišljanju odmah idu, od pojedinačnog, da bi stigli do poente.

Razumljivo je to.

Samo višak intelekta, navodi pametne da, kada hoće da saopšte nešto vrijedno, pametno, poučno, to rade na način što opšta mjesta traže u nužnoj cjelokupnosti (nekog događaja, stanja u društvu, davanja dijagnoze o ovome ili onome).

Ja sam bio namjeran da uhvatim san uz Heseovu pomoć.

Bog će znati gdje sam pogriješio danas, da bi mi se noćas dogodio izvjesni Dragaš iz PES-a.

Koji Milu Đukanoviću nešto spočitava.

Ali vrlo dripački pomenu i moju ljutu ranu – S.Č.

Uzgred, sada me, kada budete pročitali ono što ću da napišem – psujte, pljujte, recite da sam bolestan.

Ali, da znate.

Otac, da mi iz groba natukne nešto ružno na temu S.Č.- grob bih i njemu prevrnuo.

Sa likom Dragaš – neću se rvati jer se jedva u krevetu prevrnem kada hoću da promijenim stranu spavanja.

Ali, da mu saopštim.

Ne postoji niko koga sam u kolumnama iz čista mira pomenuo.

Niko.

Ako taj nije prvi jurnuo na mene ili one koje volim.

Onda sam vrlo uporan u vivisekciji svega onoga što se njega tiče. I to bolno.

Vrlo.

Uporno.

Do smrti.

I poslije nje, naravno.

Ajvanluk je kao i nevolja.

Najbolji je kad spava.

Izvjesni Dragaš je žrtvovao neku svoju “vrlinu”, a to obično završava žrtvovanjem tuđe časti.

Mjerite pamet izvjesnom Dragašu – koji nema dilemu oko S.Č.

Vjerovatno mu je nepoznato da je dilema jedina mogućnost za moralno, časno i intelektualno biće.

Kao što mu mora biti poznato, da mu se u obraćanjima koja mu sljeduju od mene, nikada više ovako fin neću biti.

U to mu se kunem. Istim onim grobom, za koji sam rekao, u kojem slučaju bih i njega prevrnuo.

Vlada uplaćuje 1,1 milion eura za Institut Simo Milošević

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da uplati jednokratnu pomoć radnicima Instituta dr Simo Milošević u Igalu, za šta će biti izdvojeno 1,1 milion eura, saznaje saznaje nezvanično CdM u Vladi.

Taj novac će biti uplaćen na žiro račun Sindikata.

Novac će iz budžetske rezerve biti prebačem Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koje će onda ovu pomoć uplatiti Sindikatu.

Račun Instituta je blokiran, pa zbog toga se i ne može uplatiti novac Institutu, jer bi zbog blokade bio povučen za namirenje duga pravnih lica koja su blokirala račun.

REAGOVANJE UPRAVE ZA ŠUME: Izvoz oble građe strogo zabranjen

ILUSTRACIJA

Povodom objave teksta na portalu RTCG, pod naslovom „Šverc ne prestaje, drvna građa još ide prema Kosovu“, na linku: https://rtcg.me/vijesti/drustvo/547826/sverc-ne-prestaje-drvna-gradja-jos-ide-prema-kosovu.html , dana 25.04.2024. godine, koji su prenijeli i ostali mediji, a u cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima daje sledeće

REAGOVANJE

Povodom neargumentovanih tvrdnji iznijetih u predmetnom tekstu, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima obavještava javnost da je izvoz oble građe strogo zabranjen, ali istovremeno i pozivamo sve one koji su u posjedu ovakvih tvrdnji, da umjesto medijskih spinovanih neistina, predaju konkretne dokaze i prijave nadležnim organima sve svoje sumnje.

Nemoguće je iz sela Bandžov, koje se pominje u tekstu, preći planinu Hajlu na kojoj je trenutno 1 metar snijega, posebno ako uzmemo u vidu činjenice da granicu kontroliše granična policija koja je zadužena za ilegalni prenos, kao i granična policija Kosova, od kojih do sada nismo dobili niti jedno obavještenje da su se bilo kakvi sortimenti prevozili ilegalno preko granice. 

Takođe, putni pravac koji je bio u funkciji Murino- Čakor – Peć, kako za motorna, tako i za teretni i autobuski saobraćaj, bio je u funkciji sve do ratnih dešavanja na Kosovu 1999. godine. Nakon toga, na tom putnom pravcu nedaleko od Bjeluha postavljene su piramide, zbog čega je nemoguće proći ni malim voznim sredstvima, a svakako ne sa većim teretnim kamionima. Drugih putnih pravaca prema Kosovu iz Plava nema. Na prevoju Čakor stacionirana je Granična policija 24 h, koja legitimiše i zaposlene Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, a samim tim i teretna vozila sa građom, kao i sve ostale.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima poziva sve da saznanja o bilo kojoj zloupotrebi ili bespravnoj radnji prijave nadležnim organima, a ne da ćute, jer samo na taj način možemo zaustaviti neodgovorne pojedince i grupe. 

Novi menadžment Uprave neće tolerisati niti korupciju, niti kriminal, ni bezakonje, već kroz proaktivan pristup i uz snažnu međuresornu podršku kreće u bezkompromisnu i odlučnu borbu sa svim onim stvarima koje su u prethodnom periodu nanosile štetu našim šumama.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima