14.7 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

USSCG: Zaustaviti antisindikalnu diskriminaciju u EPCG Željezara Nikšić

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) izrazila je zabrinutost aktuelnom situacijom u EPCG -Željezara Nikšić, zapravo odnosom najvišeg menadžmenta prema zaposlenima – članovima reprezentativne Sindikalne organizacije Željezara EPCG Nikšić.

“Prema svjedočenjima najužeg rukovodstva pomenute sindikalne organizacije, dolaskom novog menadžmenta otpočela je antisindikalna diskriminacija ali i svojevrsni mobing usmjeren prema značajnom broju zaposlenih, koji se ogleda u svojevrsnim zastrašivanjima, pritiscima, neosnovanom raspoređivanju na druga, obično manje plaćena radna mjesta, smjenski rad koji nema uporište u stvarnim potrebama rada, pozivima i mejlovima u neprimjereno vrijeme (poslije ponoći) pa i prijetnjama”, naveli su iz USSCG u saopštenju.

Iz Unije su naveli da insistiranje zaposlenih da zaštite svoja radna i sindikalna prava, opravdana očekivanja da se ispoštuje ispregovarani i potpisani Kolektivni ugovor, za rezultat, kažu, “imaju naprijed pomenute, nedozvoljene i neprihvatljive radnje onih koji bi trebalo da poštuju zakone i unutrašnje akte ove firme”.

“Sve je kulminiralo danas kad je, prema našim saznanjima, najbliža saradnica Izvršne direktorice uputila otvorenu prijeteću poruku jednom članu Sindikata, koju je ponovila dva puta. Prijetnja je izgovorena zato što je došla do saznanja da će zaposleni tražiti da se poštuju zakoni Crne Gore, tj. da se poštuje potpisani Kolektivni ugovor i da su isti spremni da ga brane na sve načine, pa i po cijenu štrajka”, dodaju iz Unije.

USSCG podsjeća da Željezara nikada nije imala, niti će imati “boljih prijatelja od samih radnika koji su je svojom borbom i ličnom žrtvom sačuvali”.

“Umjesto pompeznih obećanja da će Željezara doživjeti renesansu, svjedočimo najprije pokušaju da se opstruira rad sindikata, zatim namjeri da se ne poštuje Kolektivni ugovor, a u konačnom i tihim opstruiranjem nesmetanog procesa rada i unapređenja isto”, naveli su iz USSCG.

USSCG, dodaju, podržava sve napore i aktivnosti Sindikalne organizacije Željezara EPCG usmjerene na odbranu prava na sindikalno organizovanje, kolektivno pregovaranje, vladavinu prava, pravnu sigurnost i odbranu prava na rad.

“U izostanku autentičnog i iskrenog socijalnog dijaloga, USSCG podržava i sve druge, legitimne oblike sindikalne borbe koje zaposleni namjeravaju da preduzmu u odbrani svojih prava, uključujući i štrajk. Istovremeno, USSCG poziva Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić i Odbor direktora EPCG da se promptno uključe u rješavanje nastale situacije i doprinesu nemetanom nastavku procesa rada, poštovanju zakona i prava zaposlenih na sindikalno djelovanje”, zaključuju iz USSCG.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite