14.7 C
Podgorica
Subota, 24 Februara, 2024
spot_img

Tramp odgovorio članicama NATO-a koje je razbjesnio

Američki predsjednički kandidat Donald Tramp je utvrdio da je “učinio NATO jakim” tokom svojeg predsjedničkog mandata nakon što je njegov poziv Rusiji da napadne zemlje članice odbrambenog saveza koje ne ispunjavaju finansijske obveze izazvao bijes.

“Učinio sam NATO jakim. Sad oni opet po starom”“Učinio sam NATO jakim”, napisao je velikim slovima republikanski favorit za američke predsjedničke izbore 2024. na društvenoj mreži Truth Social, čiji je osnivač.“Kada sam rekao da 20 zemalja koje nijesu plaćale svoj pošteni udio moraju platiti i da, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu SAD-a, novac je počeo stizati”, rekao je Tramp.“Nakon toliko godina otkako su Sjedinjene Države plaćale za druge, bio je to krasan prizor”, rekao je. “Ali sada, kad nije bilo mene da kažem da moraju platiti, oni opet po starom”, rekao je.Tramp rekao da bi “ohrabrio Putina da radi što god želi” s članicama koje ne uplaćuju dovoljno

Na događaju u sklopu predizborne kampanje u Južnoj Karolini u subotu Tramp je rekao da “neće štititi od Rusije” zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahtjeve za odbrambenu potrošnju.“Zapravo, ohrabrio bih ih da rade šta god žele”, rekao je Tramp, misleći na Rusiju, dovevši u pitanje obveze saveza o kolektivnoj odbrani.Nije jasno je li Trump ikada vodio takav razgovor s predsjednikom neke druge države.Među “delinkventima” i HrvatskaTramp je zemlje koje ne troše 2 posto BDP-a na odbranu nazvao delinkventima. Inače, među članicama koje ne izdvajaju dovoljno je i Hrvatska.Trampov komentar izazvao je burne reakcije u Evropi, gdje su svježa sjećanja na Trampov skepticizam prema transatlantskom savezu.Izazvao je manji bijes 2017. kada je NATO nazvao zastarjelim, a tokom svog predsjedničkog mandata često je optuživao da SAD plaća nepravedan udio kao članica.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite