17.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Saradnja Al Jazeere Balkans i UNESCO-a kroz serijal #AJBCAFÉ

Al Jazeera Balkans i UNESCO nastavljaju serijal debatnih emisija #AJBCAFÉkroz Social Media 4 Peace projekt, kako bi se aktivno identifikovali i razotkrili utjecaji govora mržnje, diskriminacije i dezinformacija na Zapadnom Balkanu, a koji su često vidljivi na online platformama.

Nova sezona serijala#AJBCAFÉ donosi 16 debatnih emisija, snimanih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kroz koje istražujemo kako se boriti i pronaći najbolje pristupe i rješenja za probleme koji su nastali kao rezultat sve češćeg korištenja društvenih mreža za širenje govora mržnje, diskriminacije i lažnih vijesti.

Projekt Social Media 4 Peace finansira Evropska unija, a provodi UNESCO u Bosni i Hercegovini. Projekt je usklađen je s ukupnom strategijom UNESCO-a za borbu protiv dezinformacija, kroz njegovanje informacija kao javnog dobra i jačanje transparentnosti internetskih ekosistema.

“U okviru projekta Social Media 4 Peace u BiH uspostavljena je i koalicija koju čini 17 organizacija civilnog društva, akademskih institucija, novinarskih i medijskih udruženja, samoregulatorna medijska tijela, aktivisti, organizacije za medijsku i digitalnu pismenost, aktivisti za ljudska prava, stručnjaci i stručnjakinje. Ova koalicija će biti posvećena zagovaranju prema društvenim mrežama za adekvatnije i transparentnije upravljanje štetnim sadržajima, zalažući se istovremeno za zaštitu slobode izražavanja i promicanje mira putem digitalnih tehnologija, posebno društvenih mreža.” – kazala je Melisa Duran, rukovoditeljica projekta Social Media 4 Peace, UNESCO.

Prvu emisija nastavka serijala #AJBCAFÉ na temu: Digitalna i medijska pismenost – najbolja zaštita na internetu – pogledajte u programu Al Jazeere Balkans u srijedu, 3. aprila u 21:00. 

Tokom i nakon pandemije COVID-19  znatno su povećane online aktivnosti kao i vrijeme koje provodimo na internetu. Ipak, s porastom vremena provedenog  na internetu nisu porasle i medijske vještine i pismenost. Koliko su ranjivi internetski korisnici u BiH i zbog čega je važno cjeloživotno medijsko opismenjavanje odraslih i mladih? O digitalnoj i medijskoj pismenosti, kao i zaštiti na internetu razgovaramo s:

Leom Čengić iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH,

Eminom Dedić-Bukvić, profesoricom na Univerzitetu u Sarajevu,

i Namirom Ibrahimovićem iz Centra za obrazovne inicijative “Step by Step”.

Serijal #AJBCAFÉ priprema i vodi Lejla Mazlić.

Sve emisije nastavka serijala #AJBCAFÉ pogledajte u programu Al Jazeere Balkans srijedom u 21:00, a odmah nakon emitovanja i na

https://balkans.aljazeera.net/program/ajbcafe/,

kao i na https://www.youtube.com/hashtag/ajbcafe.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite