8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

Ruski ‘špijunski’ kit Hvladimir primjećen kod obale Švedske

Beluga kit koji se prvi put pojavio u Norveškoj 2019. godine, kada je zbog umjetnog pojasa kojeg je nosio izazvao nagađanja da ga je obučavala ruska mornarica, sada se pojavio kod obale Švedske, saopštila je organizacija koja prati njegovo kretanje.

Kada se prvi put pojavio u norveškoj sjevernoj arktičkoj regiji Finnmark, morski biolozi iz norveške Direkcije za ribarstvo uklonili su pričvršćeni pojas s nosačem za akcionu kameru i natpisom “Oprema St Petersburg” odštampanim na plastičnim kopčama.

Zvaničnici Direkcije tada su rekli da je kit možda pobjegao iz ograđenog prostora i da ga je možda obučavala ruska mornarica, jer se činilo da je naviknut na ljude.

Norvežani su belugu prozvali “Hvaldimir” – “hval” je na norveškom “kit”, a “dimir” je dodato zbog navodne povezanosti s Rusijom.

Brzo se udaljava od prirodnog okruženja

Organizacija OneWhale saopštila je u ponedjeljak da je Hvaldimir proveo više od tri godine polako se krećući gornjom polovinom norveške obale prije nego što je posljednjih mjeseci iznenada ubrzao kako bi pokrio drugu polovinu i krenuo dalje u Švedsku.

U nedjelju je primijećen u Hunnebostrandu, na jugozapadnoj obali Švedske, saopštila je organizacija.

“Ne znamo zašto je sada tako ubrzao”, pogotovo jer se “vrlo brzo udaljava od svog prirodnog okruženja”, rekao je Sebastian Strand, morski biolog iz organizacije OneWhale, za francusku novinsku agenciju AFP.

“Možda ga hormoni tjeraju u potrazi partnerice. Ili je možda riječ o usamljenosti, jer su beluge vrlo društvena vrsta – moglo bi biti da on traži druge beluga kitove.” Hvaldimir, za kojeg se vjeruje da ima između 13 i 14 godina, “u dobi je u kojoj su mu hormoni na vrlo visokom nivou”, rekao je Strand.

Ali najbliža populacija beluga nalazi se u arhipelagu Svalbard, na krajnjem sjeveru Norveške. Vjeruje se da kit nije vidio nijednu belugu otkako je stigao u Norvešku u aprilu 2019.

Organizacija OneWhale na svojoj web stranici kaže: “Hvaldimir nije divlji kit. Ponaša se kao izgubljena ili napuštena pripitomljena životinja. Umjesto da izbjegava ljude, on ih traži.”

Bez reakcije Moskve

Moskva nikada nije službeno reagovala na norveške spekulacije da bi kit mogao biti “ruski špijun”.

Barentsovo more strateško je geopolitičko područje u kojem se nadziru kretanja zapadnih i ruskih podmornica. To je takođe prolaz do Sjeverne rute koja skraćuje pomorska putovanja između Atlantskog i Tihog okeana.

Strand je rekao da se zdravlje kita “činilo vrlo dobrim” posljednjih godina dok se hranio divljom ribom ispod norveških uzgajališta lososa. Ali njegova je organizacija bila zabrinuta Hvaldimirovom sposobnošću da pronađe hranu u Švedskoj i već su primijetili određeni gubitak težine.

Beluga kitovi, koji mogu doseći veličinu od šest metara i dožive između 40 i 60 godina, uglavnom naseljavaju ledene vode oko Grenlanda, sjeverne Norveške i Rusije.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite