8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

Rakočević: Crnoj Gori je potrebna stabilna i evropska vlada – a šta to zapravo znači?

Crnoj Gori je potrebna stabilna i evroatlanstka vlada koja će imati kapacitet da sprovede reforme na putu države ka punopravnom članstvu u EU.

Upravo ova poruka je opšti zaključak gotovo svih političkih subjekata neposredno nakon završetka parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Šta, zapravo, suštinski znače te dvije odrednice – stabilna i evropska vlada? 

Stabilna vlada u trenutnim crnogorskim okolnostima je moguća samo ako je podržava značajan broj poslanika u Parlamentu, koji će garantovati kvalifikovanu većinu za reformske zakone koji čekaju Crnu Goru kao najvažniji zadatak na putu države ka Evropskoj uniji. 

Evroatlantska i reformska vlada može jedino biti formirana dogovorom političkih subjekata koji su za iskreno i pouzdano partnerstvo sa NATO Alijansom – savezom partija koje su jasno osudile agresiju i terorističke napade Rusije na Ukrajinu, evropske Vlada ne može biti bez saradnje političara koji su bezrezervno za članstvo Crne Gore u EU i koje, s tim u vezi, ne sumnjiče naši međunarodni partneri na Zapadu. 

Kada se razumije na pravilan način kako se može jedino obezbijediti stabilnost i evropski karakter buduće Vlade, onda je jasno da takve vlade nema bez koalicije “Zajedno!”, zatim, partija koje zastupaju manje brojne narode u Crnoj Gori i finalno onih koji se mogu pronaći u evropskoj politici i ideji stavljanja nacionalnog interesa ispred isključivosti i podjela.

Nikola Rakočević, član Predsjedništva DPS Crne Gore

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite