31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Promocije knjige-omaža o Janku Nikolovskom u Skoplju

U organizaciji časopisa“ Komuna“ u Skoplju u petak 9. juna 2023. u JU KIC biće održana promocija knjige –omaž, Janko Nikolovski, po- etika života koju su za štampu priredili mr Željko Rutović i dr Mirko Jakovljević.

Kako se navodi u saopštenju,knjiga koja je 2021. izašla u izdanju „Komune“ posvećena je publicističko- naučnom radu Janka Nikolovskog makedonskog novinara, teoretičara kulture i politike medija, esejiste, intelektualca i autora zapaženih knjiga i radova iz oblasti slobode izražavanja i slobodnog pristupa informacijama.

Knjiga je zbirka tekstova regionalnih intelektualaca, profesora, teoretičara medija i prijatelja Janka Nikolovskog, koji su u dužem periodu sa njim naučno sarađivali u okviru tematskih projekata posvećenih slobodi izražavanja, posebno u okviru projekta“Medijski dijalozi“.

Autori tekstova u knjizi između ostalih su: prof.dr.Ratko Božović, prof.dr.Vedada Baraković, prof.dr. Ljiljana Bulatović, dr. Zulfo Ahmetović…

Knjiga sa različitih aspekata osvjetljava lik, djelo i naučni doprinos gospodina Nikolovskog,inače iskrenog posvećenika i zaljubljenika u istoriju, kulturu i prirodne ljepote Crne Gore.

U knjizi su sadržani i njegovi naučno – kulturološko esjistički tekstovi koje je objavljivao kako u ovdašnjim naučnim časopisima( Medijski dijalozi i Medijska kultura) tako i u štampanim medijima i portalima u Crnoj Gori.

Janko Nikolovski obavljao je i dužnost Programskog direktora regionalne nagrade Zemalja zapadnog Balkana, Dialogos, utemeljene u Crnoj Gori, a u povodu izuzetnog doprinosa tj. naučno istraživačkog rada u oblasti slobode i kulture medija.

O knjizi će govoriti koautor knjige mr. Željko Rutović, u ime izdavača časopisa „Komun@“ njen direktor i gl.urednik mr. Amer Ramusović, Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar Društva crnogorskih novinara, te advokat i prijatelj Janka Nikolovskog, Niko Polenak iz Skoplja.

Prisutnima će se u ime porodice Janka Nikolovskog obratiti njegova kćerka, profesorica njemačkog jezika, Cvetanka Nikolovska Gegaj.

Promocija će se održati 9. juna u Skoplju, u Javnoj ustanovi „Kulturno Informativen Centar“ u Salonu 19:19 sa početkom u 19 sati.

KULTURAPromocije knjige-omaža o Janku Nikolovskom u Skoplju
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite