8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

Prijavljen protest ispred Skupštine: Ne damo Ustav, hoćemo izbore

Evropske i građanske snage, predstavnici civilnog sektora i građanski aktivisti pozivaju na mirni građanski protest pod sloganom “IMA NAS!”, saopštio je Nebojša Mrvaljević izvršni direktor Forum slobodnih građana “Luča“. On je saopštio da je javno okupljanje prijavljeno, za 8. novembar u 18 časova ispred Skupštine Crne Gore, i da su jasno definisani program i ciljevi koji se ogledaju u izražavanju protesta povodom urušavanja Ustavom utvrđenih normi, jasno istaknutim zahtjevom za sprovođenjem prijevremenih parlamentarnih izbora kao i povlačenjem iz procedure prijedloga Zakona o predsjedniku.

“Na prošloneđeljnom spontanom okupljanju građana, na platou ispred Skupštine Crne Gore, dana 02.11.2022. godine, u svom obraćanju, Predrag Peđa Vušurović, član Upravnog odbora nevladinog udruženja Forum slobodnih građana „Luča“ je najavio javno okupljanje u roku od najdalje sedam dana i time pokrenuo proces definisanja daljih modaliteta reagovanja građana, udruženja i političkih subjekata. Najava su prenijeli svi mediji i portali u zemlji”, saopštio je Mrvaljević.

Prema njegovim riječima, nužda izazvana grubim protivustavnim djelovanjem bivše-nove većine u Skupštini dovela je do bližeg povezivanja evropskih i građanskih snaga, predstavnici civilnog sektora i građanskih aktivista.

“Odlučni smo da jasno istupimo kao nosioci aktivnosti koji okupljaju sve koji svojoj državi žele dobro. Niko više nema pravo da ćuti i ostane nijem na Ustavnu, ekonomsku i socijalnu anarhiju u Crnoj Gori! U to ime pozivamo sve pojedince, grupe građana, udruženja i političke subjekte da iskažu svoj stav i da se uključe u zajedničko vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje! U našoj Skupštini ne postoji vrijednosna većina koja vjeruje i bori se za evropsku budućnost Crne Gore”, kazao je on.

Pravno nasilje, dodaje Mrvaljević, iskazano kroz ignorisanje potpuno jasnih Ustavnih normi, uzrokuje pravnu nesigurnost građana i društva u cjelini.

“Duboka društvena podijeljenost i ekonomska neizvjesnost jedino su što je aktuelna parlamentarna većina prouzrokovala. Pokazalo se da njihovo zlonamjerno djelovanje neminovno dovodi i do socijalnog, ekonomskog i institucionalnog haosa. Zato, zajedno sa evropskim i građanskim snagama, predstavnicima civilnog sektora i građanskim aktivistima, organizujemo protest, u utorak, 08.11.2022 u 18:00 h, na platou ispred Skupštine Crne Gore, koji predstavlja inicijalni događaj za dalje vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje”, zaključuje Mrvaljević.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite