25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Perović Kneževiću: Da li će ambasador, ako ga vi predložite, odmah poći u Moskvu da se izvinjava što smo Rusiji uveli sankcije?

Nakon što je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević nedavno kazao da će, shodno razgovoru sa premijerom Spajićem u okviru parlamentarne većine, koaliciji Za budućnost Crne Gore pripasti mjesto ambasadora u Srbiji, Rusiji, Grčkoj i Kini, karijerni crnogorski diplomata Željko Perović, Kneževića pita “hoće li ambasador, ako ga oni predlože iz njihove koalicije, odmah otići u Moskvu da se izvinjava što je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, ili će neprestano ponavljati da je osnovni spoljno-politički prioritet Crne Gore članstvo u EU i NATO”.

Perović podsjeća na izjave ministra vanjskih poslova koji je kazao da će pokušati da se što više drži Zakona o spoljnjim poslovima, koji kaže da  70 odsto treba da budu karijerne diplomate. On, takođe, kaže da vjeruje da takvih ljudi ima u MVP-u.

To su oni ljdi koji su imali jedno ili dva inostranstva iza sebe, koji dobro govore jezike, koji znaju proceduru rada u predstavništvima”, navodi Perović za Antenu M i dodaje da, kako kaže, nema problema ako Milan Knežević misli na takve ljude.

Ako, međutim, misli na ljude iz partija i drugih institucija koji će sprovoditi partijsku politiku, to je onda problem. Podjela ambasadorskih mjesta ne bi trebalo da bude kao “kartaški sto, pa se dijele karte”, kaže Perović.

Postavlja se, navodi on, osnovno pitanje da li će ti ambasadori, vankarijerni, sprovoditi politiku svojih partija, ili politiku države Crne Gore koja je jasna i nedvosmislena u svojim spoljno-političkim cilljevima.

Među mjestima koje apostrofira gospodin Knežević su slučajno, ili ne slučajno Beograd i Moskva. Lično samtram, nakon pola vijeka u ovim poslovima, da baš na ta dva mjesta, koja su izuzetno senzitivna u današnje vrijeme, treba da ide prekaljeni diplomata koji je izuzetno iskusan, koji ima mnogo znanja o tim zemljama”, navodi Perović i dodaje:

 “Ja bih pitao gospodina Kneževića hoće li ambasador, ako ga oni predlože iz njihove koalicijem, hoće li odmah otići u Moskvu da se izvinjava što je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, ili će neprestano ponavljati da je osnovni spoljno-politički prioritet Crne Gore članstvo u EU i NATO”, navodi Perović.

On je, komentarišući spoljno-političke aktivnosti u prvih sto dana rada Vlade, kazao da je, ipak, bila živa međunarodna aktivnost čelnih ljudi.

“Tu prije svega  insistiram na predsjedniku, premijeru i ministru vanjskih poslova. Prema mom mišljenju, najvažnija  je posjeta premijera Međuvladinoj komisiji o Crnoj Gori odakle su pošle prilično dobre i pozitivne poruke. Želim sve najbolje u njihovoj realizaciji. Vrijeme će pokazati koliko mogu biti optimističan”, zaključio je Perović.

POLITIKAPerović Kneževiću: Da li će ambasador, ako ga vi predložite, odmah poći...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite