33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

PEN centar: Skandalozna odluka žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade

Skandalozna odluka žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade da se to prestižno državno priznanje dodijeli Predragu Uljareviću još jedan je u nizu primjera unižavanja najboljih tradicija koje ta nagrada simbolizuje i opšte degradacije crnogorskoga društva, saopšteno je iz PEN centra.

U protekle tri godine Crna Gora je transformisana u zarobljenu zemlju, kojom preko lokalnih marioneta upravlja beogradski autokrata Aleksandar Vučić, a na djelu je plan razgradnje svih vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo. Kad već u ovome trenutku, usljed činjenice da je Crna Gora dio NATO pakta, nije moguće i formalno ukinuti crnogorsku državnost, Vučić je uposlio svoje uslužnike da predano rade prvo na projektu asimilacije nacionalnih Crnogoraca, potom na obesmišljavanju temeljnih vrijednosti Crne Gore kao građanske i sekularne države te u konačnom na segregaciji manjinskih naroda, ukoliko ne prihvate ponuđeni status potčinjenoga partnera u razgradnji crnogorske države. Rezultati te politike vidljivi su u protekle tri godine otkako Vučićev posilni Dritan Abazović upravlja Crnom Gorom u svim segmentima društva, a osobito u kulturi.

Danas se zabranjuju promocije crnogorskih izdanja, a u više od 2/3 lokalnih zajednica za oficijelne institucije neprihvatljivi su programi koji afirmišu crnogorsku kulturu i tradiciju multikulturalizma; na netom okončanom konkursu Ministarstva kulture za suizdavaštvo časopis Ars, kao najreprezentativnija periodična publikacija iz domena književnosti i kulture u Crnoj Gori, podržana je iznosom koji ne omogućava ni štampanje jednoga broja, dok je časopis Komuna uskraćen za finansijsku podršku, baš kao i cijeli niz autora koji su prepoznati u javnosti kao promoteri crnogorske književnosti i kulture; na čelna mjesta u kulturnim ustanovama dovedene su osobe koje negiraju crnogorsku kulturu i identitet; Vlada Crne Gore i javna preduzeća postali su najizdašniji sponzori Beogradske patrijaršije, kao nosioca projekta asimilacije Crnogoraca i negiranja crnogorske samobitnosti etc”, navode u saopštenju.

U takvim okolnostima, dodaju, ni dodjela Trinaestojulske nagrade Predragu Uljareviću nije nikakvo iznenađenje, što ne znači da nije i prvorazredni skandal.

“Oni koji bolje poznaju djelovanje braće Uljarević znaju da su „izdavačko ime“, za koje je Predrag nagrađen, sticali reputacijom „štancera“ piratskih izdanja, zbog čega su protiv njih godinama vođeni sudski sporovi u Republici Srbiji. Poznato je, dakako, i to na koji su način uz svakovrsne sistemske zloupotrebe i izdašnu pomoć i bivše i sadašnje vlasti braća Uljarević stekla monopolističku poziciju u crnogorskom knjižarstvu i izdavaštvu. Njihove veze s Beogradskom patrijaršijom i uloga u promociji velikosrpske ideologije tema su za posebnu raspravu. Biće, ipak, da je kao ključni kriterijum za nagradu Predragu Uljareviću uzeto to što je izdavač knjige uzurpatora premijerske funkcije Dritana Abazovića, mada to nije prvi – a vjerovatno ni posljednji – premijer kojem će dobrohotni Uljarević objaviti knjigu.

Crna Gora je u protekle tri godine sistematski razgrađivana i uništavana. Jedan od primjera te planske destrukcije jeste upravo činjenica da je najveće državno priznanje dodijeljeno osobi čiji je kompletni angažman usmjeren protiv crnogorske kulture i koja bi zbog sumnjivoga poslovanja u bilo kojoj uređenoj državi na svijetu bila pod budnim okom tužilačkih i sudskih instanci”, zaključuju u saopštenju.

KULTURAPEN centar: Skandalozna odluka žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite