19.9 C
Podgorica
Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img

Otkriveno šta sadrže zamrznuti riblji štapići

To je utvrdila njemačka potrošačka organizacija koja se bavi istraživanjem Stiftung. Nedavno su sproveli istraživanje i testirali 19 vrsta ribljih štapića, uključujući veganske verzije.

Između ostalih testirali su štapiće kompanija Iglo, Frost, Followfood i Alnatura te Aldi, Lidl, Rewe i Edeka.

Osim toga, ispitivači su posebnu pažnju su posvetili “nutritivnomj kvalitetu” s konkretnim pitanjem:

Koliko su zaista zdravi i hranjivi štapići za djecu i odrasle? Rezultati ispitivanja bili su doista loši; više od polovine testiranih štapića pokazalo je povećan količinu zagađivača.

Zagađivači se uglavnom nalaze u pohovanju. Potencijalno kancerogeni zagađivač masti 3-MCPD nastaje kada se biljna ulja zagrijavaju na visokim temperaturama. Kod prethodno prženih štapića štetne tvari se razvijaju tokom proizvodnje i pripreme.

Ispitivači su otkrili sadržaj 3-MCPD u masnoći ribljih štapića iz Iglo (10 € po kg) i Rewe (6,20 € po kg) koji je više nego dvostruko veći od dopuštenog u EU.

Stoga su oba popularna proizvoda dobila samo ocjenu zagađivača “neispravno”. U ukupnoj ocjeni bilo je dovoljno tek za ocjenu “dovoljan”.

Iglo razočarava svojim pečenim ribljim štapićima: najskuplji proizvod od tijesta na tijestu (12,40 € po kg) sastoji se od samo 49 posto ribe i 51 posto pohovanja Uobičajena srazmjera je od 65 posto ribe I 35 posto pohovanja na temelju smjernica za ribu i riblje proizvode.

Samo su dva proizvoda od ribljih štapića dobila ocjenu kvaliteta “Dobro” od Stiftung Warentest:
Pobjednici testa s ocjenom kvaliteta 2,4 (dobro) su riblji štapići iz Frosta (8,90 eura po kilogramu) slijede riba ekološkog dobavljača Alnatura (16 eura po kilogramu) s ocjenom kvaliteta 2,5 (dobro).
Riblji štapići često su premasni i preslani, a ni veganske alternative nisu ništa bolje.

Znači nije za djecu? Zapravo, Stiftung Warentest ne smatra popularni proizvod najboljim izborom u smislu nutritivnih vrijednosti.

Riblji štapići su često premasni i preslani, pa pri porcioniranju treba pažljivo izvagati i prebrojati koliko je štapića na tanjiru.

Veganski zamjenski proizvodi takođe nijesu nutritivno uvjerljivi, ili sadrže štetne supstance kao što je mosh (zasićeni ugljikovodici mineralnog ulja) ili nemaju uvijek ukus ribe.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite