16.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Objavljen jubilarni 10. broj časopisa Identitet

Iz štampe je izašao deseti, jubilarni broj Identiteta, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Novi broj počinje intervjuom koji je Nenadu Stevoviću dao predsjednik Savjeta senatora Kraljevine Italije Aldo Alesandro Mola. Iz Italije je i reportaža Ksenije Vujović sa snimanja dokumentarnog filma u Gaeti, dok iz San Marina Danijela Đurđević donosi priču o kulturno diplomatskom događaju povodom predstavljanja knjige “Marino Borbikoni i Crna Gora”, poručuje uredništvo.

Diplomata Dejan Vuković je autor teksta o crnogorskom prijatelju, legendarnom škotu Ficroju Meklejnu, a u rubrici Antifašizam dr Milan Gašović piše o odnosu Vinstona Čerčila i jugoslovenskih partizana.

Matica slovačka gradi veze sa Crnom Gorom saznajemo u tekstu magistra Mihala Spevaka, dok o češkom pogledu na Crnu Goru čitamo u prilogu iz Praga koji potpisuje Matijaš Zrno.

Iz Perua o crnogorskim gorštacima u zemlji Inka piše Dr Srđa Martinović, dok književnik Miraš Martinović donosi emotivnu porodičnu priču crnogorskih iseljenika iz Albanije.

Iz Srbije Jana Krivokapić hronološki sublimira aktivnosti Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu u 2023. godini, dok univerzitetski profesor Zvonko Pavličić predstavlja crnogorskog slikara Vlada Radovića, doajena i utemeljivača kosovske likovne umjetnosti.

“Rubrika Crnogorski ratnici, donosi nam priče o komandiru Janku Pešikanu iz Cuca i o Vasu Đikanovu Martinoviću iz Bajica. U rubrici Poezija objavljen je prikaz stvaralaštva pjesnika iz dijaspore Tomislava Šarovića, a u dijelu Crnogorske emigrantske poezije pjesma “Montanegro” Jevrema Brkovića”, navodi se u saopštenju.

Časopis Identitet izlazi periodično i standardno na 88 strana, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

DIJASPORAObjavljen jubilarni 10. broj časopisa Identitet
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite