8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

“Nikad Crnogorac kukavica nije, smrt ga gleda, on se na nju smije”

Na današnji dan, 9. maj 1942. godine, strijeljan je Čedomir Ljubo Čupić, komesar čete u nikšićkom odredu NOP-a i narodni heroj Jugoslavije.

Rođen je 1913. godine, kao jedno od desetoro djece u radničkoj porodici Sava i Stane Čupić, rođene Burić, iz Zagrede, koja je dugo živjela u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Tridesetih godina 20. vijeka, vraća se u Nikšić, gdje završava gimnaziju.

Čupić je član ilegalne KPJ postao 1941. godine. Početkom jula 1941. godine, izbjegao je iz okupiranog Nikšića, potom pristupio partizanskoj četi Đuro Đaković. Zarobljen je aprila 1942. godine, nakon borbe protivu četnika na Kablenoj Glavici kod Nikšića.

U zatvoru, gdje je bio mučen, pokazao je junačko držanje i prkos. Četnički sud mu je javno sudio u okupiranom Nikšiću. Britkom riječju otvoreno je izvrgao ruglu vijećnike toga suda i četnike, koji su ga, skupa s drugim zarobljenim partizanima, osudili na smrt.

9. maja 1942. godine izveden je na strjelište ispod Petrove Glavice kod Nikšića. I na strjelištu je nastavio bodriti drugove.

Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmjeh na gubilištu ovjekovječen je fotografijom, koja je postala jedan od simbola crnogorske antifašističke borbe.

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 10. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite