32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

MKM: Nastup grupe Beogradski sindikat nije naveden u projektnim aktivnostima “Thunderfest 2023”

U opisu projektnih aktivnosti za projekat “Thunderfest 2023”, koji smo sufinansirali shodno odluci o sufinansiranju projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, nije naveden nastup grupe Beogradski sindikat – odgovorili su iz Ministarstva kulture i medija Gradskoj televiziji.

Iz ovog lokalnog javnog emitera su, nakon što je u Beranama nastupio muzički sastav Beogradski sindikat i tom gradu umjesto kulturno-umjetničkog programa serviran događaj koji je obilježio nacionalistički performans, pitali resora na čijem je čelu u tehničkom mandatu Maša Vlaović da li su podržali nastup Beogradskog sindikata i smatraju li da je ova grupa izjavama na sceni zloupotrijebila svoj nastup za širenje nacionalističkih stavova..

Iz Ministarstva kulture i medije su rekli da “njeguje retoriku oslobođenu svih vrsta podjela”, te da nastup grupe Beogradski sindikat nije naveden u projektnim aktivnostima.

– Ministarstvo kulture i medija nastoji da očuva kulturu sa svim osobenostima koje su joj imanentne, njegujući retoriku oslobođenu svih vrsta podjela, te obavještavamo javnost da u opisu projektnih aktivnosti za projekat “Thunderfest 2023”, koji smo sufinansirali shodno odluci o sufinansiranju projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2023. godini, oblast “Razvoj kulture na sjeveru”, nije naveden nastup grupe Beogradski sindikat – naveli su u odgovoru.

Opredjeljenje Ministarstva kulture i medija je, kako su rekli, da pruža podršku projektima koji nude inovativne sadržaje, a bez namjere da se kultura stavlja u bilo kakav kontekst izvan onoga koji nudi kvalitet programskih sadržaja.

– “Thunderfest” je i u prethodnim godinama podržan na osnovu ocjene Komisije da je lista umjetnika koje predstavlja publici zadovoljavajućeg kvaliteta, da promoviše savremenost muzičkog izraza ujedno doprinoseći afirmiciji regionalne kulturne razmjene. U kontekstu aktuelne situacije Ministarstvo kulture i medija je zatražilo izjašnjene opštine Berane o programskoj šemi u kojoj nastup grupe Beogradski sindikat nije naveden kao dio programskog koncepta. Napominjemo da je aplikant bio u ugovornoj obavezi da sadržaj prijave, koji je komisija ocjenjivala, ne smije ni na koji način naknadno modifikovati bez prethodnog informisanja i dobijanja saglasnosti MKM – ističu iz ovog resora.

Eventualne nepravilnosti u izvršavanju ugovornih obaveza će, ističu, biti tretirane odgovarajućim procedurama, a MKM će preduzeti dalje korake po ovom pitanju, a sve u skladu sa ugovorenim obavezama i zakonskim ovlašćenjima.

– Uvažavajući reakciju javnosti na ovu kulturno-umjetničku manifestaciju, napominjemo da ovaj resor ni na koji način ne afirmiše kulturu podjela i narativa koji su obojeni bilo kojom vrstom prezentacije sadržaja izvan onih koji su u duhu kulture koja spaja i poštuje različitosti, a što je definisano i Zakonom o kulturi, čiji navodi su u raspisu konkursa. Stoga, Ministarstvo kulture i medija ne može biti smatrano odgovornim za kršenje ugovornih obaveza, niti bilo koji segment podržanih projekata koji odstupa od Ugovorom precizno definisanih obaveza može biti tretiran kao program koji podržava ovo Ministarstvo. Nadamo se da ćete razumjeti da kulturu sa svim osobenostima koje su joj imanentne nastojimo da očuvamo kroz afirmaciju i snažnu podršku projektima i programima oslobođenim svih vrsta podjela, te da kulturu prepoznajemo kao univerzalnu vrijednost. Bilo koja vrsta komunikacije koja ne korespondira sa navedenim nije poruka niti stav ovog Ministarstva i molimo da je isključivo tako prihvatite – zaključili su iz ovog resora.

DRUŠTVOMKM: Nastup grupe Beogradski sindikat nije naveden u projektnim aktivnostima "Thunderfest 2023"
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...
Ne propustite