8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

Ministar Damjanović sa predstavnicima SB Inbox

U okviru redovnog godišnjeg samita  Konstituence- grupe država članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović sastao se i sa potpredsjednicom Svjetske banke Anom Bjerde, predstavnicima IFC-a (Međunarodne finansijske korporacije) i  šefom kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom.
Tokom veoma sadržajanog sastanka, osim razmjene stavova na ključne teme  ovogodišnjeg panela koje se tiču odgovora na rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu, razgovarano je i o procjeni ekonomske situacije u Crnoj Gori.
Bilo je riječi i o dinamici implementacije aktuelnih projekata koji su finansirani od strane Svjetske banke, o potencijalnom PBG aranžmanu (Garancija zasnovana na javnoj politici), novom partnerskom okviru sa Svjetskom bankom. Razgovor u Sarajevu, bio je dobar uvod u  predstojeće godišnje sastanke sa predstavncima Svjetske banke u Vašingtonu, zakazane za  oktobar. Oktobarski sastanci u Sjedinjenim Američkim Državama, biće pogodna prilika da se  detaljnije  definišu konkretni prioriteti saradnje Crne Gore i Svjetske banke.
Skup u Sarajevu, u organizaciji Holandsko-belgijske konstituence, otvorio je mogućnost za  niz produktivnih razgovora ministra Damjanovića sa zvaničnicima država članica, koje pored  naše zemlje, uključuju Holandiju, Jermeniju, Belgiju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Hrvatsku, Izrael, Kipar, Luksemburg, Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju i Ukrajinu.
Sastanci Konstituence održavaju se svake godine u nekoj od država članica, a domaćin narednog godišnjeg skupa biće Crna Gora. Tim povodom, ministar Damjanović izrazio je očekivanje, da će se, uprkos trenutnim nepovolnjim geopolitičkim prilikama, naredni održati u stabilnijem i predvidljivijem ekonomskom i političkom kontekstu.
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite