13.8 C
Podgorica
Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img

Milović: Kovač je nervozan jer obećanja Do Kvonu ne mogu da se ispune

Ministar pravde Andrej Milović izjavio je da razumije nervozu svog prethodnika Marka Kovača, jer neka obećanja, kako je rekao, data Do Kvonu, “sad na veliku nesreću i nervozu pojedinih ne mogu da se ispune”.

“Nervoza raste jer su obećali Do Kvonu da neće biti izručen SAD. Sada nijesu u poziciji da odlučuju i da ispune dato obećanje pa raste nervoza. O ulozi Kovača u slučaju Do Kvon detaljno sam govorio u SDT na saslušanju”, Napisao je Milović na X mreži.

“Neki su prevarili Do Kvona. Obećali su mu da će, ako u spornom pismu poveže premijera Spajića i sebe, dobiti zaštitu, da neće biti izručen SAD, a možda ni Koreji. Sad su na muci i shvatamo zbog čega su usplahireni i čemu ovolika nervoza. Interesantna je i informacija da Do Kvonovi digitalni novčanici na blockchainu pokazuju da je milionska svota prebačena na druge digitalne novčanike. Na koje, utvrdiće istraga.

Kada je riječ o žurbi da se izruči, „pravu prvenstva“ država koje ga traže i pozivanju na zakone, i tu je situacija prilično jasna. „Ako izručenje istog lica traži više država zbog istog ili različitih krivičnih djela, prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja uzeće se u obzir težina krivičnih djela, mjesto izvršenja, redosljed podnošenja zahtjeva, državljanstvo traženog lica, mogućnost daljeg izručenja drugoj državi, kao i druge okolnosti“, piše u Članu 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, s čim je Kovač upoznat, iako se pravi nemušt, jer je ključno pitanje ovdje ko se plaši da Do Kvon ne propjeva. I na kraju, Ministarstvo pravde ne može da da netačne podatke, pogotovu kada je sve išlo preko Ministarstva vanjskih poslova, ali i to razumijem jer ko se topi za slamku se hvata,” reko je Milović.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite