14.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Mijatović u CNP-u: Predstava “671-LOV” me je jako pogodila, prenijela je barem djelić patnje nevinih ljudi

U okviru zvanične posjete Crnoj Gori, Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović posjetila je sinoć Crnogorsko narodno pozorište i tom prilikom prisustvovala izvođenju predstave “671-LOV”, autorke Hane Rastoder.

Predstava je nastala inspirisana zločinom počinjenim 27. februara 1993. godine, odnosno otmicom dvadeset putnika iz voza u stanici Štrpci, saopšteno je iz CNP-a. 

Tokom razgovora sa rukovodstvom nacionalnog teatra i predstavnicima autorskog i glumačkog tima predstave, Mijatović je poručila da se u Crnogorskom narodnom pozorištu pokazala snaga umjetnosti.

„Smatram se veoma privilegovanom i počastvovanom što sam imala priliku da za vrijeme zvanične posjete Crnoj Gori, tokom koje razgovaramo o ljudskim pravima i o temama koje su od značaja za crnogorsko društvo, posjetim Crnogorsko narodno pozorište gdje smo doživjeli nešto što je od ogromnog značaja, ne samo za Crnu Goru, nego i za čitav region. Ono što sam ja doživjela je ponovo potvrda kako umjetnost, teatar, može da dopre, prije svega do običnog čovjeka, na koji način može da pošalje poruku i da ukaže na važnost memorijalizacije žrtava, sjećanja, pravde, svega onoga što nam je prijeko potrebno da bi, ako ništa drugo, buduće  generacije, mladi ljudi, mogli da žive mirno na ovim prostorima“, istakla je Mijatović.

Kako je dodala, ovo je hrabra predstava jedne mlade žene i nevjerovatna izvedba mladih umjetnika glumaca.

„Mene lično je jako pogodila, ne samo zato što znam šta nam se sve dešavalo, već je uzbudljiv i način na koji nas je umjetnost zgrabila i držala do samog kraja predstave. Predstava je vrlo ubjedljivo prenijela barem djelić patnje tih nevinih ljudi koji su ubijeni i večeras se pokazala nevjerovatna snaga umjetnosti. Nadam se da će ova predstava nastaviti da se igra i na drugim prostorima i drago mi je što čujem da gostuje u mom rodnom gradu Sarajevu, ali nadam se i šire, jer to zaslužuje. Svi smo mi odgovorni da se sjećamo žrtava, ali to je i jedna vrsta odgovornosti prema njihovim porodicama i svima nama“, zaključila je Mijatović.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Ilija Subotić zahvalio je delegaciji Savjeta Evrope koju predvodi Mijatović na posjeti i istakao da se nacionalni teatar bavi izvođenjem djela domaćih i stranih autora, od izuzetnog umjetničkog značaja, ali da se, kao društveno odgovorna institucija, kroz svoju repertoarsku politiku angažuje i na inscenaciji značajnih tema iz naše bliske prošlosti, kao što je predstava „671-LOV“.

Subotić je takođe izrazio zadovoljstvo što je Komesarka Savjeta Evrope iskazala interesovanje za ovaj projekat Crnogorskog narodnog pozorišta, budući da on korespondira s pitanjima ljudskih prava na kojima Mijatović radi duže od dvije decenije.

Predstava “671-LOV” premijerno je izvedena krajem decembra u nacionalnom teatru i naišla je na odlične reakcije publike i kritike. 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite