8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

Mihailo: Vikarni episkop neovlašćeno iznosi svoj lični stav, CPC se zvanično ograđuje

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo oštro je juče reagovao na poruku vikarnog episkopa Borisa (Bojovića) i ocijenio da se on direktno umiješao u politiku, na što crkva nema pravo, kada je u subotu saopštio da neće učestvovati na obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, jer je najavljen dolazak premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

“Kao prva i jedina u pravoslavnom svijetu – Crnogorska pravoslavna crkva od 2005. godine redovno ide na poklonjenje nevinim žrtvama genocida u Srebrenici, što je čin moralne osude genocida. CPC time ispunjava suštinski cilj svoje božanske, istorijske i ljudske misije”, poručio je mitropolit i naglasio da je CPC uvijek na strani mira, pravde, slobode, nevine i pravedne žrtve, univerzalnih vrijednosti, dobara i svetinja.

Konstatovao je da je i Crna Gora nakon 1918. bila žrtva brutalnog terora.

“Vikarni episkop CPC iz Nikšića neovlašćeno iznosi lični stav povodom ovogodišnje komemoracije u Srebrenici. Na osnovu njegove izjave, uslovljava svoje prisustvo događaju nedolaskom premijera Crne Gore u Srebrenicu. Ovom izjavom odstupio je od pravila Crkve i direktno se umiješao u politiku. Od tog postupka CPC se zvanično ograđuje”, istakao je poglavar CPC.

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo zaključio je da CPC osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i uslovljavanje priznanja genocida bilo kojim povodom.

Ove godine u Potočarima će biti sahranjeno još 30 žrtava genocida, objavio je ranije Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine. 

pobjeda.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite