24.8 C
Podgorica
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img

Malović nije umro sam i zaboravljen

Čuveni crnogorski glumac, istaknuti kulturni stvaralac i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, Drago Malović, preminuo je 12. maja 2014. godine. Iduće sedmice navršiće se devet godina.

Nedavno su dnevne novine „Blic“ donijele skadnaloznu vijest da je umro u staračkom domu, zaboravljen i od svih napušten. Informaciju se prenijeli i neki portali. Porodica Malović s ogorčenjem demantuje tu neistinu.

„Nije tačno. Moj otac je bio okružen svom pažnjom svoje djece, unučadi i praunučadi, u svom stanu u Podgorici. Čak smo imali osobu koja je bila plaćena da o njemu brine. Bio je svjestan da je bolestan na smrt. Do same smrti sve funkcije je sam obavljao. Neistina je i da ga je država zaboravila. Kao dobitnik Trinaestojulske nagrade otac je imao status istaknutog stvaraoca. Živio je skromnim životom. Čak mi je, kada sam se oženio, kao svadbeni poklon kupio stan“ kaže Miomir-Mili Malović, sin čuvenog glumca.

Potonji dani

Režiser Blagota Eraković ja sa Dragom Malovićem sarađivao decenijama.

Poznanstvo datira iz poratnog Nikšića, kada je Malović u lokalnom pozorištu igrao likove mladih ljubavnika i heroja. Nakon preseljenja u Podgoricu., kao reditelj u nacionalnom teatru, angažovao ga je u predstavama koje su obilježile istoriju Crnogorskog narodnog pozorišta. Sa čuvenim glumcem je kontaktirao do kraja Dragovog života.

„Išao sam i kada je Drago zaslabio, Njegov sin Mili, naš kolega, vrhunski dizajner svjetla u CNP-u, rekao mi je da jako loše. Toliko mi se, hvalio na đecu, na Ljilju, na Belu, na Milog. Kaže: A pogiboše oko mene Baśo. Govorim – omalite malo, imate vi svi svoje porodice, vodite o njima računa, meni malo treba. Nikad me niko ođe ostavio nije. Ni jednog trenutka. Ni danju ni noću. Uvijek je neko od njih troje pored mene“, prisjeća se Eraković.

Pozadina

On tvrdi da je pozadina skandalozne vijesti o okolnostima pod kojima je umtro slavni crnogorski glumac očigledna i da je dnevnopolitičkog karaktera.

„U vrijeme kada sa te adrese dobijamo spinove od kojih se, da ne kažem nešto grublje, čovjeku zavrti u glavi. U okviru tih sponovanja treba sad Crnu Goru ojaditi i ispljuvati da ne vodi računa o svojim istaknutim umjetnicima i ljudima, ljudima zaslužnim za kulturu i umjetnost. Ista je takva priča bila oko Živka Nikolića, svi zaboravljaju da je Živko živio u Beogradu a ne u Crnoj Gori. Ako neko treba da trpi zbog sudbine Živkove treba da trpe gospoda u Beogradu“ kaže Eraković.

Ogorčen je i prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović.

„To je za mene horor. Devet godina poslije smrti uvaženog umjetnika, dobitnika Trinaestojulske nagrade, uvaženog oca, divnog kolege, čovjeka kojega je poznavala cijela Jugoslavija, čovjeka čija je porodica časni i kako tradicija zapovijeda ostala u njega, pisati takve neistine…Neko ima potrebu da blati Draga Malovića, njegov lik, njegovu porodicu i državu Crnu Goru“ ističe Marunović.

Kako kaže, na udaru je crnogorska etika koja je starija od crnogorskog etnosa i njegova je srž.

Đevojačke pletenice 

Osim u osudi neistina o okolnostima smrti Draga Malovića, naši sagovornici saglasni su da se Drago Malović u vječnost preselio noseći sa sobom samo jednu bol. Nikad nije prežalio smrt svoje supruge. Eraković kaže da nikad neće zaboraviti riječi koje je izgovorio nad njenim grobom.

„Nad njom mrtvo je rekao – kad bih se danas morao oženiti tebe bih moja Koso oženio“ prisjeća se Eraković.

Odlazak čuvenog glumca krije i jedan detalj dostojan antičke drame. Tražio je od djece da mu na prsa polože davno odsječene, đevojačke pletenice njegove životne izabranice,

„Tražio je taj dan, prije nego što će umrijeti da mu ih doneseme. Držao je njene pletenice na grudima. Sa njima, pod košuljom je i sahranjem“ ispričao nam je Miomir Mili Malović.

To je cijela istina o odlasku Draga Malovića.To je priča o ljubavi kojoj ni smrt ni laž ne mogu nauditi.

izvor:RTCG

KULTURAMalović nije umro sam i zaboravljen
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...

Šimun: Izgradnjom nove bolnice ispisujemo modernu istoriju zdravstva u Pljevljima

Raspisan je tender za izradu tehničke dokumentacije, kao i za izvođenje radova na izgradnji nove Opšte bolnice u Pljevljima po principu ,,projektuj i izgradi”....

Bratić: Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova bile zakonite

Kritike na račun mog rada u 42. Vladi Crne Gore dolaze od nevladinih organizacija koje su smještene u zgradi BEMAX-a, a za kupovinu ili...

Neradni dani povodom Kurban Bajrama 16,17. i 18. jun

Povodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban Bajrama, za zaposlene islamske vjeroispovjesti neradni dani su 16, 17. i 18. jun, saopšteno je iz Ministarstva rada...
Ne propustite