32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Kulturno nasljeđe Boke i Crne Gore: Blago koje istražujemo, čuvamo i stvaramo

Međunarodni festival KotorArt, putem mnogobrojnih projekata, njeguje i stvara kulturno nasljeđe, podstiče na kreativnost i njegovu reinterpretaciju u savremenom dobu.

Tokom ovogodišnjeg Festivala, nekoliko interesantnih programa je inspirisano nasljeđem, kreativnim industrijama, kao i životima i djelima znamenitih ličnosti iz Boke – poručuju organizatori.

“Program pod nazivom Oblikovanje nasljeđa održava se na Kreativnoj pjaceti u Starom gradu u Kotoru, 10. avgusta, sa početkom u 21 čas, kada će publici biti predstavljeni neki od izabranih projekata za dalju podršku u okviru projekta WBCHIL – Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadanog Balkana), u organizaciji Fondacije Don Branko Sbutega (Međunarodni festival KotorArt) i SHARE fondacije iz Beograda. Projekat podržava British Council u okviru projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs). CC4WBs je projekat finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unaprijeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnih i kreativnih sektora radi postizanja povećanog društveno-ekonomskog uticaja”, navodi se u saopštenju.

“U februaru ove godine, imali smo priliku da vidimo predstavljanje više od 20 ideja koje spajaju kreativne industrije i kulturnu baštinu Boke i Crne Gore. Na Festivalu ćemo imati priliku da predstavimo neke od projekata koji su izabrani od strane stručnog žirija – na dva WBCHIL izleta do Perasta i Dobrote 7. avgusta i na programu pod nazivom Oblikovanje nasljeđa. Smatramo da svaki od njih ponaosob nosi u sebi značajan potencijal za valorizaciju kulturnog naljeđa, a zajedno doprinose boljoj kulturnoj i turističkoj ponudi”, ističu iz PR službe Festivala.

Projekat koji se ove godine završava je Creating heritage.

Tokom dugog niza godina Festival je poručivao kompozicije savremenih stvaralaca i time obogatio kulturno nasljeđe sa preko 3 sata klasične savremene muzike.

Projekat Creating Heritage je podrazumijevao snimanje odabranih kompozicija, a na ovogodišnjem Festivalu 11. avgusta, sa početkom u 21 čas u Crkvi Svetog Duha u Kotoru, biće organizovana promocija albuma snimljenih djela.

“U pitanju su četiri kompozicije kompozitorke Nine Perović (1985) i to Pogledi, za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku (2019), Večernja molitva, za oktet (2015), Čobanine, lijepa đevojko, za duvački kvintet (2021) i Bokeško kolo, za duvački kvintet (2021), zatim kompozicija Pasija po Steli, za sopran, naratora i kamerni orkestar (2018) Ramba Amadeusa (1963), Iskra besamrtna, za naratora i gudački orkestar (2013) Ivana Marovića (1981), Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, za violončelo i gudački orkestar (2016) Aleksandra Perunovića (1978) i Himna Sv. Nikoli, za mješoviti hor (2009) Ivana Moodya (1964-2024). Kao solisti u kompozicijama nastupali su Dmitrij Prokofjev, violončelo, Olivera Tičević, sopran, Milica Milanović, sopran, Natalija Radić, sopran, Petar Garić, klarinet, Ivana Dakić, oboa, Nikola Ćirić, horna, Marija Đurđević Ilić, flauta, Antonio Nesevski, fagot i Dejan Đonović, glumac”, poručuju organizatori.

Vokalni ansambl Collegium Musicum na čelu sa dirigentkinjom Draganom Jovanović zatvoriće ovogodišnji KotorArt festival, koncertom u Crkvi Svetog Pavla, 14. avgusta, sa početkom u 21 čas.

Koncert pod nazivom Darina regula njeguje sve ideje i vrijednosti koje je kroz život i profesiju Darinka Matić Marović nosila sa sobom, a posebno isticala u radu sa članicama Akademskog hora Collegium Musicum.

“Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva”, zaključak je saopštenja.

KULTURAKulturno nasljeđe Boke i Crne Gore: Blago koje istražujemo, čuvamo i stvaramo
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite