13.9 C
Podgorica
Subota, 24 Februara, 2024
spot_img

KCCG: Do sredine februara ne radi uređaj za ergospirometriju

Nakon gotovo godine dana neaktivnosti, aparat za ergospirometriju u Kliničkom centru Crne Gore trebao bi ponovno biti operativan između 12. i 15. februara. Ovaj vitalni dijagnostički alat, esencijalan za procjenu respiratornih gasova pod fizičkim opterećenjem, bio je van funkcije zbog kvara na komponenti poznatoj kao “POWER CUBE”.

Direktorica Klinike za kardiologiju, dr Dijana Asanović, potvrdila je postojanje problema, objasnivši da se kvar odnosi na dio sistema zadužen za mjerenje i procjenu disanja kiseonika (O2) i ugljen-dioksida (CO2) pod opterećenjem. Asanović je dodala da je, nakon što je proizvođač Schiller/Ganshorn bio obaviješten o problemu, preporučeno da se uređaj pošalje na servis u Francusku, s obzirom na to da lokalni distributeri nisu obučeni za servisiranje specifičnog dijela.

Napredak u rješavanju ovog problema donosi olakšanje mnogim pacijentima, poput jedne Podgoričanke koja je izrazila frustraciju zbog nemogućnosti obavljanja potrebnih testova. Spiroergometrija, iako nije hitna dijagnostička metoda, ključna je za detaljnu evaluaciju funkcije srca, cirkulacije i disanja, te predstavlja zlatni standard u sportskoj medicini, kako je istaknuto od strane Asanović.

U međuvremenu, kako navodi Asanović, testovi fizičkog opterećenja i farmakološki testovi na ishemiju su se nesmetano obavljali na istom sistemu, omogućavajući kontinuiranu podršku pacijentima unatoč odsustvu funkcionalnosti spomenutog aparata. Ovaj slučaj ističe važnost održavanja medicinske opreme u funkcionalnom stanju, kao i potrebu za brzim rješavanjima kada dođe do tehničkih problema, kako bi se pacijentima osigurao neprekidan pristup ključnim dijagnostičkim uslugama.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite