14.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Interes crkve nacionalno prevođenje Crnogoraca u Srbe

U organizaciji Udruženja pravnika Crne Gore sinoc je u prepunoj sali KIC-a održana 27. sesija IUS Foruma na temu: “Država, pravo religija – kriza sekularizma”.

Otvarajući sesiju predsjednik UPCG prof. dr Branislav Radulović podsjetio je da se sekularizam pojavio u zapadnoj civilizaciji kao dio “prosvetiteljskog pokreta i modernizacije drustva oslobođenog od vladavine religije i sujevjerja. Odbacujući ideju o državnoj religiji sekularizam nije isto što i ateizam i dobio je svoje prvo pravno utemeljenje u ustavima SAD-a i Francuske.”

Politikolog i profesor na Fakultetu političkih nauka iz Beograda dr Dragan Veselinov podsjetio je na istoriju sekularizma u Evropi i upozorio da su i Srbija i Crna Gora “u eri antisekularizma gdje simbioza religije i politike dovodi do truljenja civilne vlasti”. Dodatno, ukazao je da na sceni nije “bitka za hrišćane” već da je interes crkve “nacionalno prevođenje Crnogoraca u Srbe”. Ona se protivi civilnim demokratskim snagama i ne promoviše ideologiju hrišćanstva, već svog interesa, često materijalno motivisanog.

Na Forumu je prezentiran “Index sekularizma” na kojem je prikazano da je Crna Gora od svih evropskih država u periodu od 2004. do 2023. godine imala najveći pad u pogledu sekularnog ustrojstva i došla je u red država poput Tunisa, Libana i Turske.

Naučni saradnik na Univerzitetu UDG istoričar Miloš Vukanović naveo je da su tokom izgradnje novovjekovne crnogorske nacije integrisani sekularni principi vjerske tolerancije, svetovnog izbora crkvenih lica i državnog vlasništva nad crkvenom imovinom.

Desekularizacija pored agresivne kampanje potiskivanja svih autonomnih elemenata crnogorskog identiteta i kulture, sistematski je uništila veći dio tog nasljeđa. Dodatno, desekularizacija ima za cilj da ospori bilo koji autoritet mimo crkvenog, da spriječi razvoj kritične misli u društvu i što duže da prolongira promjene.

Izvor:CDM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite