18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori: “Ne manipulišite žrtvama Jasenovca u političke svrhe”

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na prijedlog predsjednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciju o Srebrenici upućenoj UN-ovoj Generalnoj skupštini.

– Nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanaost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU – javlja Večernji list.

Hrvatska je odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, crnogorskim vlastima iznijela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje te zvanično reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

– Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije da odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore – kaže se, između ostalog, u noti.

Večernje pišu da je Crna Gora sada politički između rezolucija o Srebrenici i Jasenovcu: politički predstavnici srpskog naroda i predsjednik parlamenta najavljuju prijedlog rezolucije o Jasenovcu, dok premijer Milojko Spajić poručuje da će njegova vlada u Generalnoj skupštini UN podržati rezoluciju o Srebrenici. Rasprava u UN-u je po zvanično objavljenom programu zasijedanja Generalne skupštine, najavljena za 23. maj.

Jasenovac se u toj priči pojavio kao tangenta, i to na inicijativu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Kad je iznio svoje neslaganje rezolucijom o Srebrenici, dodao je da će to “otvoriti Pandorinu kutiju” i da će se sada pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija pokrenuti pitanja poput “genocidima nad Srbima u Jasenovcu”.

Nije dugo trebalo da poruku čuju i sprovedu u Crnoj Gori, gdje prosrpske stranke i predsjednik parlamenta iznosi najavu prijedloga rezolucije o Jasenovu, dok zvanično Crna Gora podržava UN-ovu rezoluciju o Srebrenici, ali uz dva amandmana: u prvom amandmanu se navodi da je krivica za genocid individualna, te da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici, a drugi se tiče nepovredljivost Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

SVIJETREGIONHrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori: "Ne manipulišite žrtvama Jasenovca u političke...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite