8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

EK ponavlja da je razlog odlaganja posjete Fon der Lajen samo magla u Beogradu

Posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Crnoj Gori koja je bila planirana za juče odložena je jer, avion nije mogao da poleti sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla zbog magle. Ova informacija izazvala je sumnju u crnogorskoj javnosti jer su se letovi sa aerodroma prema podacima sa njihovog sajta realizovali bez problema. CdM je tim povodom kontaktirao Evropsku komisiju u Briselu.

“Ovom prilikom želim da vas uputim na tvit predsednice EK. Nema daljeg komentara”, glasi odgovor CdM-u portparolki EK Ane Pisonero Hernandez i Sonje Gospodinove.

Nakon što je juče otkazana posjeta predsjednica EK Fon der Lajen je na Twitteru objavila:

“Nažalost, zbog lošeg vremena jutros, morala sam da odložim posjetu Crnoj Gori. Radujem se što ću uskoro ponovo posjetiti vašu prelijepu zemlju”, poručila je Fon der Lajen.

Međutim, sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla juče su avioni polijetali bez problema. Zanimljivo je i da Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu  od 2008. ima tzv. kategoriju 3b.

To znači da ima opremu i obučene ljude za polijetanje i slijetanje po magli. Kategorija 3b podrazumijeva slijetanje kada je vidljivost duž poletno – slijetne staze veća od 75 metara i veća od 150 metara kada je u pitanju polijetanje aviona.

Da da bi se to koristilo avion mora  da posjeduje opremu za 3b kategoriju i posada treba da ima sertifikat za 3b kategoriju, što danas vjerovatno ima svaka posada. Malo je vjerovatno da avioni EK nemaju opremu i posadu za 3b kategoriju.

Iz Delagacije EU u Crnoj Gori juče je saopšteno da  posjeta Ursule fon der Lajen Crnoj Gori nažalost morala da bude pomjerena za drugi datum jer, usljed vremenskih uslova, avion delegacije nije mogao da poleti sa aerodroma u Beogradu.

Posjeta će, kako je najavljeno, biti organizovana u novom terminu koji bude zajednički dogovoren.

Fon der Lajen je bila na diplomatskoj turneji po zamljama Zapadnog Balkana tokom koje je posjetila Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Svim državama u kojima je boravila Fon der Lajen dodijeljena je pomoć za prevazilaženje energetske krize.

CDM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite