17.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

DPS upozorava: Borba za kontrolu nad policijom i ANB-om ugrožava bezbjednost Crne Gore

Demokratska partija socijalista (DPS) izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog tekućih partijskih borbi za dominaciju nad policijom i Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB), upozoravajući da takve aktivnosti ne samo da narušavaju javnu upravu u segmentu bezbjednosti, već i direktno ugrožavaju bezbjednost građana i države, te otvaraju vrata stranim službama za uplitanje u rad crnogorskih bezbjednosnih organa.

Komentarišući nedavna dešavanja vezana za imenovanje direktora Uprave policije, DPS smatra da će, ukoliko dođe do kolapsa u sistemu državne bezbjednosti, najveću odgovornost snositi premijer Milojko Spajić. Prema njihovim riječima, Spajićeva “neodlučnost, nedostatak iskustva i sklapanje štetnih kompromisa pod pritiskom koalicionih partnera” samo ubrzavaju propadanje izvršne vlasti.

DPS tvrdi da su protekle tri vlade – Krivokapićeva, Abazovićeva i sadašnja Spajićeva – pokušale da bezbjednosni sektor pretvore u “uslužne servise vladajućih stranaka”, što je dovelo do ozbiljnih bezbjednosnih propusta i zloupotreba. Citirajući primjere koji uključuju kriminalce koji kopaju tunele do suda i intimiziranje vođa kriminalnih klanova sa članovima vlade, DPS ukazuje na sistematsko razaranje i zloupotrebu bezbjednosnog sektora od promjene vlasti 2020. godine.

Osim toga, ističu sukob unutar vladajuće koalicije, posebno između PES-a i Demokrata, oko kontrole nad bezbjednosnim sistemom, što dodatno oslikava haotično stanje u kojem se nalazi bezbjednosni sektor Crne Gore. Najava treće smjene Zorana Brđanina sa funkcije direktora policije u posljednje tri godine po njihovom mišljenju najbolje ilustruje haos i urušavanje temelja javne uprave, sa potencijalno opasnim posljedicama po državu.

DPS poziva na odgovornost i hitno rješavanje ovih problema, kako bi se očuvala stabilnost i bezbjednost Crne Gore.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite