8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

CGO: Ministarstvo da poštuje Zakon i objavi izvještaj o transparentnosti finansiranja medija iz javnih fondova za 2022. godinu

Centar za građansko obrazovanje poziva Ministarstvo kulture i medija da ispuni zakonsku obavezu i objavi izvještaj o transparentnosti finansiranja medija iz javnih fondova za 2022. godinu.

“Raniji nalazi CGO-a su ukazali i na tzv. meku cenzuru, kroz direktnu vezu između ulaganja novca iz javnih fondova sa tim koliko povoljno ili kritički medijske kuće izvještavaju o aktivnostima Vlade”, ističe ova NVO.

CGO podsjeća da član 13 Zakona o medijima propisuje da “ministarstvo, u formi godišnjeg izvještaja, objavljuje ukupno izdvajanje finansijskih sredstava javnog sektora dodijeljenih medijima na svojoj internet stranici, zaključno sa 1. junom tekuće godine za prethodnu godinu“

“Uvidom u sajt Ministarstva, odnosno Direktorata za medije, CGO takvu vrstu izvještaja nije pronašao, niti se Ministarstvo kulture i medija oglašavalo ovim povodom kako je to učinilo prošle godine objavljujući izvještaj za 2021. godinu”, ističe ova NVO.

CGO je, u okviru svojih mogućnosti, od 2013. do 2021. godine, prikupljao podatke o izdvajanjima iz javnog sektora za oglašavanje, ali i drugim transferima vezanim za medijske usluge i svrhe.

“Nalazi i uporne preporuke CGO-a u doprinijeli su pravnoj regulaciji ovog pitanja kroz Zakon o medijima, koji je usvojen 27. jula 2020. godine. Ministarstvo kulture i medija ima obavezu da obezbjedi dosljednu primjenu duha i slova Zakona o medijima i time utiče na smanjenje makar dijela problema u oblasti medija u Crnoj Gori”, navodi CGO.

Izvor:CDM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite