34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Pravna država i princip vladavine prava kao nezaobilazan uslov ulaska u EU

Nezavisno sudstvo je jedan od temelja pravne države. Tužioci i sudije ne bi smjeli da budu pod bilo kakvim uticajem ili političkom kontrolom, a danas je to loša i prisutna praksa koja ima obrise javnog i neskrivenog. 

Najupečatljiviji je svakako primjer vezan za izbor sudija Ustavnog suda kada je cjelokupna crnogorska javnost svjedočila o bestijalnosti i bahatosti političkih elita u Skupštini koje su pred licem javnosti definisali kvote po kojima  partije treba da imaju  sopstvene sudije, po principu jedan vaš, a jedan naš ?!  Da nije žalosno, bilo bi smiješno…Tako se i dogodilo, dok  su gotovo svi ćutali na taj izraz osionosti kojim je  pogažena jedna grana vlasti u Crnoj Gori. 

Da li ovakvi izbori sudija, Tužilačkog i Sudskog savjeta garantuju jednakost pred zakonom? Apsolutno da ne! Na ovaj način Ustavom zagarantovan princip jednakosti svih građana pred zakonom i nezavisnost sudske vlasti postaje mrtvo slovo na papiru i građani su prepušteni „političkim“ sudijama, koji će suditi onako kako im nalažu oni kojima imaju „zahvaliti“ za izbor na sudijsku funkciju.

Već dugo raspušteni crnogorski parlament koji je u ovom sazivu i prestao da postoji gazio je Ustav Crne Gore u kontinuitetu, a sve zbog interesa političkih partija koje su u tom trenutku tvorile parlamentarnu većinu. Neprihvatljivo je da zakonodavni dom bude iznad Ustava i zakona ove države. Nažalost, to će se dešavati sve dok crnogorsko pravosuđe, u pravom smislu te riječi – ne bude nezavisno, dok na čelo pravosudnih institucija ne dođu stručni, odvažni i kompetentni ljudi, koji karijere nijesu gradili zahvaljujući skrivenom političkom aktivizmu i podršci partija, već strogim poštovanjem zakona i Ustava.

Crnoj Gori je nepohodna svojevrsna lustracija u pravosuđu na svim nivoima, sprovedena kroz sveobuhvatne reforme. Za izgradnju pravne države potrebno je hitno donošenje zakona o Skupštini i Vladi.

Naš građanski pokret i koalicija “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”će u periodu pred nama u zakonskom roku odgovoriti na javni poziv koji je Ministarstvo pravde uputilo za uključivanje u pripreme izrade Strategije reforme pravosuđa 2024.-2027. sa Akcionim planom za period 2024.-2025. Daćemo konstruktivne predloge i sugestije koji će pravosuđe u Crnoj Gori postaviti na pijedestal vladavine prava, na način što ćemo našim prijedlozima utrti put pregovaračkom procesu za poglavlje 23 kada je u pitanju pravosuđe.  Vratićemo poverenje građana u organe pravosuđa.

Evropske integracije koje su uz pravnu državu jedan od stubova naše programske politike moraju biti pospješene dostizanjem evropskih standarda u svim segmentima društvenog sistema, a naročito u oblasti pravosuđa.

Crna Gora ne smije izaći iz uloge lidera u EU integracijama, što je usljed blokade Ustavnog suda zbog nedostajućeg sudijskog kadra bio slučaj u prethodnom periodu kada je u pitanje bio doveden pregovarački proces. Pretpristupni pregovori se moraju trasirati ispunjavanjem uslova koje od Crne Gore traže države članice EU i njene institucije. 

Mirel Radić, poslanička kandidatkinja koalicije “Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru”

SAOPŠTENJA POLITIČKIH PARTIJAPravna država i princip vladavine prava kao nezaobilazan uslov ulaska u EU
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite