34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Abazović o brodu Jadran: Raspolažemo svojom imovinom kako mislimo da treba

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Vlada donijela novo rješenje u vezi sa smjenom direktora Uprave policije Zorana Brđanina i na taj način ispoštovala presudu Upravnog suda.

“Mi smo imali odluku Upravnog suda da donesemo novo rješenje i mi smo novo rješenje donijeli. Tu se stavila tačka. Ispoštovali smo odluku suda. Ako neko misli da su mu prava opet povrijeđena ima i dalje procesa”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara.  

Vlada u tehničkom mandatu juče je, uprkos presudi Upravnog suda, usvojila prijedlog za prestanak mandata direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Upravni sud je, podsjećamo, odlučio da smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin treba da se vrati na posao. 

O brodu Jadran: Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba

Hrvatska je uputila i protestnu notu Crnoj Gori zbog obilježavanja devedeset godina školskog broda Jadran, jedrenjaka koji Hrvatska uporno pokušava vratiti od 1991. 

Abazović smatra da Hrvatska mora da zna da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba.

“Mislim da ne treba praviti dnevnu politiku od toga. Tu smo da razgovaramo i čujemo sve argumente. Proslava 20 godina broda je nešto što je u našoj nadležnosti, prema tome se na taj način treba ophoditi. Ja ne želim da upućujem nikakve kritike, niti vatrene strelice prema Hrvatskoj, naprotiv ukoliko možemo na jedan dostojanstven način, prijateljski, komšijski, bratski, da iznađemo rješenje-tu smo, do tada Ministarstvo će svojom imovinom raspolagati na način koji oni smatraju da je najprirodniji”, kazao je Abazović. 

Poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Željana Zovko predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim poziva da se neriješena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU. Ona je taj amandman predala na nacrt izvještaja koji je sačinio izvjestilac EP-a za Crnu Goru Tonino Picula. Na pitanje smatra li da Crna Gora i bez tog rješenja može ući u Evropsku uniju, Abazović je optimista.

“Država ima nekoliko pitanja koje stoje iz prethodnog perioda. Ja se nadam da će se ona prevazići. Trenutno to što je snazi kao rješenje funkcioniše i tu nikakav problem nijesmo zabilježili. Naravno, vjerujem da u dobrom duhu možemo pronaći neka konačna rješenja. To sigurno nijesu neka instant rješenja, brzopleta. U tom smislu oni mogu da koriste institucionalnu moć EU, ali lično mislim da je Hrvatska zemlja koja je jako blagonaklona vezano za učlanjenje Crne Gore u EU”, kazao je Abazović.

CDM.ME

POLITIKAAbazović o brodu Jadran: Raspolažemo svojom imovinom kako mislimo da treba
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite