12.9 C
Podgorica
Subota, 4 Maja, 2024
spot_img

“Što više drame, to više glasova”

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je juče da će građani Srbije moći da glasaju na biračkim mjestima u Crnoj Gori, i mimo zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio odgovor Crnoj Gori zbog ranije zabrane glasanja.

“Što više drame, to više glasova i to važi i za ovo što se dešavalo na našoj unutrašnjoj političkoj sceni i na spoljnoj političkoj sceni. To je jedno potpuno tehničko pitanje koje je omogućava građanima Srbije da lakše glasaju u Crnoj Gori, ali to je tehnička stvar koja se dešava bukvalno za dva minuta”, navodi Koprivica.

Ističe da je od toga napravljeno maltene ratno stanje.

“Neke naše partije su to predstavile kao sudbonosno pitanje, izdaja, neizdaja isl. Izbori u Beranama su bili poenta za našu internu upotrebu. Ono što je uradio predsjednik Srbije je na neki našin meni smiješno… On to radi da bi ovdje podržao svoje pulene sa jedne strane, a sa druge strane Srbija je u kampanji i Vučić ima potrebu da ispadne veliki državnik”, kaže Koprivica.

Svemu tome se, kako ističe, pridružuje i predsjednik Vlade Kosova Aljbin Kurti, koji otvara pitanje razgraničenja, pitanje koje je završeno.

“Oni su stavili svoj potpis na to i naravno da je otvaranje tog pitanja nešto što je njihovo interno političko pitanje, a vjerovatno i pokušaj da se utiče na neke događaje u Crnoj Gori”, poručio je Koprivica.

Kaže da je sramota to što Vlada Crne Gore još nije donijela odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

Rok za izbor nove vlade – 1. jun

Podsjeća da je Dritan Abazović mandat za sastavljanje nove vlade dobio 3. marta, a po ustavu postoji rok od 90 dana.

“To bi znači bio 1. juna rok da se nova vlada izglasa, to je rok sa pravne strane. Ako gledamo sa druge suštinske strane, nama je svaki dan veoma skup. Vidite šta se dešava sa cijenama, nema nijedne strane ekonomije koja nije ugrožena i to treba da bude fokus, a ne da nam pomoć građanima određuju izbori u Beranama i Ulcinju”, kaže Koprivica.

U hitnom roku, kako poručuje, treba zakazati sjednicu Skupštine, na kojoj će biti izabran predsjednik parlamenta i usvojen set zakona koji se odnose na akcize i pomoć privredi.

“Što hitnije da dobijemo novu vladu, jer je ova vlada apsolutno izgubljena u vremenu i prostoru. Kakva god da bude ta nova vlada, ne može biti gora. Znači to su te dvije hitne odluke, sjednica Skupštine i izbor nove Vlade, ako je zaista ostalo elementarne odgovornosti kod tih ljudi”, poručio je Koprivica.

On kaže i da ako Vlada ne bude formirana u roku od 90 dana, odnosno do 1. juna, Skupština bi bila po sili Ustava raspuštena, a predsjednik države bi prvi naredni dan raspisao izbore.

“Nakon toga postoji rok od 60 do 90 dana da se ti izbori održe. Sada ne znamo kada bi se to desilo, ne možemo utvrditi precizan datum, ali to može da traje, zbog svih ovih dešavanja”, ističe Koprivica.

On kaže i da nijesmo spremni za vanredne izbore, jer nije napravljen bolji ambijent, ali nijesu završne ni reforme izbornog zakonodavstva.

Koprivica kaže i da su političari u proteklih godinu i po “minirali taj proces reformi”.

“Najznačajnije političke grupe su radile sve da do tog procesa reformi ne dođe”, naveo je Koprivica, ali ipak dodaje da se izbori mogu održati i po postojećem zakonodavstvu.

Nastavljen proces raspada institucija

“Proces raspada institucija u Crnoj Gori traje i bojim se da će trajati još jedno duže vrijeme”, kaže Koprivica.

Navodi i da se dešava još jedan opasan proces.

“To je da smo mi građani postali tolerantni na ovo, da nam je ovo postalo normalno i to ne smije da nam se desi”, ističe Koprivica i dodaje da građani moraju pružiti određenu vrtsu otpora.

“Zato poziv građanima, nemojte da budete pasivni, političari postoje radi vas i pritisnite ih da rade svoj posao”, naveo je Koprivica.

On kaže da je u Crnoj Gori izgubljena svrha postojanja politike, jer politika postoji da bi građani živjeli bolje.

“Politika treba da bude servis građana, a kod nas je obratno. Mi smo servis politike i mi smo im dozvolili da rade šta rade”, navodi Koprivica.

 

Izvor:RTCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite