16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

ZETA: Kosovo i dalje nezavisno

Odbornici koalicije “Za budućnost Zete” nijesu se pojavili ni na drugoj današnjoj sjednici Skupštine opštine Zeta na čijem dnevnom redu je trebalo da bude Deklaracija o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

To znači da je propao i peti pokušaj usvajanja inicijative koju su podnijeli upravo odbornici koalicije sa najviše mjesta u lokalnom parlamentu.

Predsjednik Skupštine opštine Zeta Luka Krstović je konstatovao da nema kvoruma, a o terminu za nastavak sjednice javnost će, kako je rekao, biti blagovremeno obaviještena.

Prvu sjednicu sa ovom tačkom dnevnog reda Krstović je zakazao za 11. jun, kada su održani vanredni parlamentarni izbori. Iako je sjednica trebalo da bude održana nakon zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati, predlagači nijesu došli jer su se protivili zasijedanju u izbornoj noći.

Nastavak zasijedanje, 30. juna, takođe su ostavili bez kvoruma.

Treća i četvrta šansa za razmatranja i eventualno prihvatanje deklaracije bila je data prošli utorak i četvrtak, ali se inicijatori ponovo nisu pojavili, sada već poštujući poziv vrha koalicije “Za budućnost Crne Gore” da se ne preduzimaju te aktivnosti zarad davanja doprinosa pregovorima za formiranje vlade.

Podsjećamo, nekadašnji Demokratski front, koji ima vlast u Zeti, najmlađoj opštini u Crnoj Gori, donio je odluku o usvajanju Deklaracije kojom, kako su kazali, na toj teritoriji neće važiti priznanje nezavisnosti Kosova.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je 13. jula da koalicija “Za budućnost Crne Gore” ne odustaje od poništavanja odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Tada je kazao da to što se njihovi odbornici nijesu pojavili na prethodnoj sjednici nema nikakve veze s pregovorima o Vladi, te da ih nije niko ucjenjivao.

Nezavisnost Kosova Vlada Crne Gore priznala je 2008. godine, kada je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Deklaracija o povlačenju priznanja Kosova od strane opština nema pravni već isključivo politički karakter imajući u vidu nadležnosti opština.

Povučene tačke za osnivanje Komunalnog preduzeća i TO Zeta

Krstović je na današnjem zasijedanju saopštio da se na dnevnom redu nalazilo do juče pet tačaka, od kojih su tri povučene.

– Predlagač je povukao tri tačke dnevnog reda i to: Prijedlog odluke o lokalnim, administrativnim taksama Opštine Zeta, Prijedlog odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Javno komunalno preduzeće Zeta i Prijedlog odluke o osnivanju Turističke organizacije Opštine Zeta – kazao je Krstović.

POBJEDA

Posljednje vijesti
Ne propustite