24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Zećani prije 570 godina porazili vojsku srpskog despota Đurđa Brankovića, izbacili Srbe iz Zete

 

Piše: Miroslav Ćosović

Prije 570 godina (14. septembra 1452) naši preci Zećani, predvođeni Stefanicom Crnojevićem, porazili su vojsku srpskog despota Đurđa Brankovića i na taj način okončali vlast Srbije nad Zetom.

NAŠI PRECI SU I U SREDNJEM VIJEKU ŽIVJELI U ZETSKO-BJELOPAVLIĆKOJ RAVNICI

Crnogorci su direktni preci srednjevjekovnih Zećana – koji su se poslije najezde Osmanlija podijelili u tri grupe – Starocrnogorce, Brđane i Primorce, a jedan dio Zećana je ostao da živi u ravnici.

Stara Crna Gora je nasenjena Zećanima koji su u nju izašli sa Ivanom Crnojevićem koji je na Cetinju osnovao prijestoni grad, dvor i mitropoliju.

Brđani (Vasojevići, Kuči, Bratonožići, Moračani, Rovca, Bjelopavlići, Piperi) koji su taj naziv dobili u 17. ili 18. vijeku, su nakon osmanske okupacije Zetsko-Bjelopavlićke ravnice izašli da stalno žive na svojim katunima.

Turci su Staru Crnu Goru i Brda razdvojili lancem utvrđenja – Žabljak Crnojevića – Podgorica – Spuž – Nikšić, da bi podijelili i lakše se nosili sa jednim ratobornim narodom. Turske podjele danas koristi Crkva Srbije neprestano lažući svoje stado kako su Crnogorci i Brđani nešto različito.

O starim srednjevjekovnim Zećanima sam opširnije pisao prije 7 godina u tekstu “Crnogorska plemena se prije 560 godina dobrovoljno stavila pod okrilje Venecije”, lako ga je naći na internetu.

Poslije oslobođenja od Osmanlija 1878. godine narod je iz Brda i Stare Crne Gore počeo da se vraća u Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu – onamo đe je živio i prije turske okupacije.

Primorje je odmah nakon Osmanske okupacije uglavnom pripalo Mletačkoj republici, a ono što je važno napomenuti, primorski Zećani kao na primjer Paštrovići, su potpuno dobrovoljno pristupili Veneciji. Četvrtog aprila 1423. godine Paštrovići su potpisali ugovor kojim su pristupili Mletačkoj republici, a nijesu željeli da uđu u sastav države srpskog despota Stefana Lazarevića.

Neki će se zapitati, zašto Crnogorci nijesu zadržali staro narodno ime – Zećani, ili Dukljani, ili još tačnije – Iliri, jer smo mješavina ilirskih etnija. Zato što je to do 18-tog, to jest 19. vijeka bilo nevažno. Glavni identitet je bio religijski i ljudi su po svom identitetu prvo bili pravoslavci ili rimokatolici ili muslimani, ostalo je bilo manje važno. Tek u 19. vijeku na prvo mjesto su postavljeni narodni i nacionalni identiteti, a potom religijski.

U VOJSCI SRPSKOG DESPOTA BILO JE I TURAKA

O bitki između Srba i naših predaka možete pročitati sa faksimila iz knjige “Istorija Crne Gore, knjiga II, Tom drugi – Doba oblasnih gospodara” (Titograd, 1970), poglavlje je napisao Ivan Božić, akademik SANU i profesor Beogradskog univerziteta:

Na strani 232. iste knjige Božić citira kako su Mlečani Stefanicu zvali – “veličanstveni Stefan Crnojević.”

Stefanica Crnojević je 5. maja 1460. iz Žabljaka Crnojevića pisao vlastima Mletačke republike, ovaj izuzetni istorijski izvor možete pročitati na LINKU i saznati kako su se događaji tih godina dalje odvijali.

Stefanica Crnojević umro je 1465. godine, Zetu je ostavio kasnije mnogo poznatijem sinu Ivanu. Stefanica je sahranjen u zadužbini Crnojevića u manastiru Kom, na Skadarskom jezeru.

Ovaj veliki zetski vojskovođa, veliki vojvoda zbora naših plemena je trasirao put Ivanu Crnojeviću, a Ivan Crnojević je svojim epohalnim činom – izmještanjem prijestonice i śedišta naše crkve na Cetinje – trasirao put današnjoj Crnoj Gori.

Stefanica Crnojević nema nijednu ulicu u Crnoj Gori, o spomeniku da i ne govorimo.

DRUŠTVOZećani prije 570 godina porazili vojsku srpskog despota Đurđa Brankovića, izbacili Srbe...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite