27.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

ZBOG POPULIZMA ISPAŠTAJU I NAJUGROŽENIJE KATEGORIJE: Program Evropa sad za osobe sa invaliditetom je Evropa nikad

Jasno je da invalidima ni kolica od 2.000 eura nijesu mogla na najkvalitetniji način omogućiti normalan život tokom svih pet godina. Kako će sada petogodišnji period da izdrže sa svega 900 eura, najbolje je javno upitati Milojka Spajića i Jakova Milatovića koji su osmislili program Evropa sad i koji na njegovom populističkom talasu nezaustavljivo ubiraju političke poene. Kako možemo vidjeti, i na štetu osoba sa invaliditetom za koje je ovaj program, kada su u pitanju standardi, adekvatnije nazvati ”Evropa nikad”!

Program Evropa sad je samo na papiru uspješna priča, jer je građanima, pogotovo sa najmanjim primanjima, značajno povećao plate, koje su sada minimun 450 eura. Ipak, uz inflaciju, koju je prouzrokovao ovaj populistički program, povećanje plata se naglo istopilo, jer svjedoci smo da cijene u Crnoj Gori rastu na dnevnom nivou.

Osim toga nekako je u drugom planu ostala priča o ogromnim problemima u crnogorskom zdravstvu koja je veoma izražena kada su u pitanju ljudi sa posebnim potrebama.

Bez novca poreskih obveznika, odnosno poreza na plate za zdravstvo, znatno su smanjena sredstva u zdravstvenom sistemu što je izazvalo brojne probleme, a veoma dramatične posljedice nastale su po građane Crne Gore kojima su neophodna invalidska kolica.

Kvalitet života u Crnoj Gori i njenih građana oslikava se i u tome kako se država brine o najugroženijim grupama, uključujući i osobe s invaliditetom. Međutim, nova vlada je stvorila novi problem za ove osobe putem programa Evropa sad.

Naime, do 2020. godine, osobe s invaliditetom su imale pravo na nova invalidska kolica u vrijednosti do 2.000 eura, jednom u pet godina i to preko ministarstva zdravstva. Nakon što je sproveden program Evropa sad osobe sa invaliditetom za invalidska kolica imaju na rapolaganju svega 900 eura i tek sad se nalaze u izuzetno nepovoljnoj situaciji kojoj se ne nazire rješenje.

Edin Šarkinović

Osim toga, kako je za Portal Aktuelno rekao je Edin Šarkinović, osoba sa invaliditetom iz Plava, iz  iskustva znamo da ta kolica bez ozbiljnog održavanja ne mogu izdržati aktivnu upotrebu pet godina.

“Nedavno je moja prijateljica koja je tražila nova kolica, iste marke kao i prethodna i isti antidekubitalni jastuk, otkrila da joj od 2020. godine sljeduju kolica vrijednosti samo 900 eura i antidekubitalni jastuk vrijednosti 300 eura. Antidekubitalni jastuk je važan za osobe s invaliditetom koje provode većinu vremena sjedeći, jer pomaže u prevenciji dekubitusa – pojava hroničnih rana zbog dugog sjedjenja”, kazao nam je Šarkinović.

Važno je napomenuti da jastuk nije jedino rješenje za prevenciju dekubitusa i da je potrebno redovito mijenjati položaj tijela i obavljati vježbe koje podstiču cirkulaciju krvi.

“Invalidska kolica bi trebala biti udobna, sigurna i prilagođena potrebama korisnika, s funkcijama koje im pomažu u svakodnevnom životu. Država bi trebala osigurati pristup kvalitetnim invalidskim kolicima i podržavati integraciju osoba s invaliditetom u društvo kako bi se osigurala jednakost i dostojanstvo za sve građane. Takođe, važno je napomenuti da su invalidska kolica i fashion statement, pa bi proizvođači trebali obratiti pažnju na dizajn i estetiku. Osobe s invaliditetom imaju pravo izražavati svoj stil i izgledati dobro”, zaključio je Šarkinović.

Jasno je da invalidima ni kolica od 2.000 eura nijesu mogla na najkvalitetniji način omogućiti normalan život tokom svih pet godina, bez dodatnih sredstava za održavanje, koje osobe sa invaliditetom najčešće nemaju. Kako će sada petogodišnji period da prežive sa svega 900 eura, najbolje je javno upitati Milojka Spajića i Jakova Milatovića koji su osmislili program Evropa sad i koji na njegovom populističkom talasu nezaustavljivo ubiraju političke poene. Kako možemo vidjeti, i na štetu osoba sa invaliditetom za koje je ovaj program, kada su u pitanju standardi, adekvatnije nazvati ”Evropa nikad”!

Sagledati posljedice programa ”Evropa sad”

Jasno je da crnogorska vlada mora pažljivije sagledati posljedice sprovođenja programa “Evropa sad” i razmotriti njegove uticaje na sve građane, posebno na one sa posebnim potrebama. Potrebno je donijeti mjere koje će osigurati dostojanstven život za osobe s invaliditetom, kao i pružiti adekvatnu podršku za sve one koji se suočavaju sa zdravstvenim problemima.

Milojko Spajić i Jakov Milatović: I osobe sa invaliditetom ispaštaju zbog njihovog populizma

Riješenje ovog problema zahtjeva usmeravanje dodatnih sredstava u zdravstveni sistem, kao i pažljivo razmatranje politika i programa koji se tiču osoba s invaliditetom. Ovo uključuje i pristup kvalitetnim invalidskim kolicima, prilagođavanje infrastrukture za bolju pristupačnost, kao i kontinuiranu podršku i obuku za osobe s invaliditetom kako bi im se omogućila što veća nezavisnost i kvalitet života.

Crnogorska vlada mora prepoznati da su osobe s invaliditetom integralni dio društva, koji zaslužuju jednak tretman i prilike kao i svi drugi građani. To znači stvaranje inkluzivnog društva koje vrijednuje različitost i pruža podršku svima koji se suočavaju sa preprekama, kako bi se osigurala jednakost i dostojanstvo za sve građane Crne Gore.

VIJESTIZBOG POPULIZMA ISPAŠTAJU I NAJUGROŽENIJE KATEGORIJE: Program Evropa sad za osobe sa...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite