37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Zbog hodočašća danas i sjutra učionice u Nikšiću prazne?

Dolazeći vjerski praznik Sveti Vasilije Ostroški, koji se obilježava 12. maja, posljednjih godina je sve više razlog za brojne đake, posebno u Nikšiću, da izbjegnu redovne školske obaveze.

Među srednjoškolcima je bilo uobičajeno, još od kada je organizovana prva litija 1996. godine, da taj povod iskoriste i „pobjegnu“ makar sa posljednja dva poslijepodnevna časa.

Ipak, ovaj praznik je sada još aktuelniji, jer su lokalni vlastodršci nedavno taj datum izglasali za Slavu grada.

Prema informacijama Pobjede, to će biti dodatni razlog da posljednja dva radna dana ove sedmice većina učionica bude prazna.

Ogroman broj učenika je već najavio nastavnicima da neće dolaziti na časove u četvrtak i petak.

Ispostavlja se da nikad nije bilo više vjernika u đačkim klupama.

Direktor Srednje stručne škole Milisav Kosović je kazao da oni kao ustanova to ne smiju dozvoliti, odnosno da učenicima neće biti opravdano odsustvo sa nastave.

– Zakon je jasan, riječ je o vjerskom prazniku i koliko god da je to važan događaj i datum za naš grad učenici su obavezni da prisustvuju nastavi. Mi ne smijemo drugačije da se ponašamo. Istina je da to nije neki pretjerano veliki broj časova, ali znamo i da će mnogi đaci to zloupotrijebiti, odnosno da neće ići do Manastira Ostrog, pa ni na litiju u petak veče, već dva radna dana spojiti sa dolazećim vikendom i odmoriti od redovnih obaveza – kazao je Kosović.

Zvanično, niko ni u preostalim nikšićkim srednjim školama nije đacima „aminovao“ nedolazak na nastavu, ali…

Kako saznajemo, većina srednjoškolaca već je najavila profesorima da u četvrtak i petak neće biti u školi, odnosno da planiraju hodočašće, pješačenje do Ostroga, tamo konačenje i povratak na tradicionalnu litiju nikšićkim ulicama.

Zanimljivo je da su brojni profesori iz sve tri strednje stručne škole, ali i Gimnazije „Stojan Cerović“ đacima obećali da ih neće „zapisati“, a pojedini će i sami izbjeći redovne radne obaveze kako bi sa sveštenstvom sjutra veče u 18 časova prisustvovali litiji.

Koliko se vjera umiješala u škole potvrđuje i podatak da u pojedinim ustanovama u posljednje vrijeme nije organizovana nastava ako je, na primjer, Aranđelovdan, Lučindan, Nikoljdan…, uz obrazloženje da je većini prosvjetnih radnika tog dana porodična slava.

U pojedinim nikšićkim srednjim školama minule zime se nije radilo po nekoliko sedmica zbog toga što nijesu nabavili gorivo za grijanje, bilo je i neradnih dana zbog lažne dojave o postavljenim bombama, zimski raspust je produžen sedmicu zbog turističke sezone, a subotama ti časovi rijetko su „odrađeni“, pa se dolazi do činjenice da su se đaci ove školske godine više odmarali nego družili s knjigom.

Bili vjerujući ili ateisti, očigledno, najbolje je da svi učenici u svojoj torbi, uz raspored časova, ubuduće nose i crkveni kalendar, jer od njega zavisi i da li će biti nastave ili ne.

VIJESTIZbog hodočašća danas i sjutra učionice u Nikšiću prazne?
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite