24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Zatvaraju se tržni centri, restorani, kafići…

Crna Gora uvodi nove mjere na zaštiti građana i države od širenja virusa korona. Nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, saopšteno je da Crna Gora zatvara sve granice za strance i uvodi obaveznu samoizolaciju za crnogorske državljane i strance koji dolaze iz inostranstva. Zatvaraju se tržni centri, kafići, restorani, dječje igraonice, fitnes centri, kockarnice…

Nove privremene mjere zaštite građana Crne Gore od korna virusa su:

  • Zabrana granica za sve strance,osim za strance sa stalnim boravkom i one koji koji upravljaju motornim vozilima kojima se vrši prenos roba,
  • Obavezna samoizolacija u porodičnom smještaju za sve crnogorske državljane, kao i za strance sa stalnim ili privremenim boravkom koji dolaze iz inostranstva, u trajanju od 14 dana,
  • Zabrana pružaja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste,
  • Zatvaranje disko i noćnih klubova,
  • Zatvaranje ugostiteljskih objekata i kafana, kafeterija restorana i barova osim onih koji dostavljaju hranu,
  • Zatvaranje tržnih centara, dječijih igraonica fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica,
  • Ograničenja broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata, tako što na deset metara kvadra može da se nalazi samo jedan potrošač. U prodajnom objektu može da boravi do 50 kupaca, a na pijacama do maksimum 100 ljudi.

“U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu korona virus, a kada ga registrujemo da spriječimo njegovo širenje. Crna Gora s pažnjom prati i analizira iskustva drugih i traži njabolja rješenja”, poručio je potrpedsjednik Vlade Milutin Simović na konferenciji za medije.

Kako je kazao, za sada nije potrebna zabrana ograničenja javnog prevoza nije potrebna.

“Ostalo je pitanje željezničkog saobraćaja, pitanja frizerskih i kozmetičkih salona. Sve će to biti predmet naših narednih analiza”, kazao je Simović i dodo da će i dalje slušati preporuke IJZ, struke i nauke.

Kazao je da Vlada Crne Gore iskazuje spremnost da kapacitete svojih luka stavi na raspolaganje državama u regionu, kao izraz razumijevanja, saradnje, otvorenosti i podrške, koja je potrebna svima nama u regionu.

Kazao je da su već uvedena ograničenja i mjere su bile opravdane i da su za to dobili potvdu od građana.

Naglasio je da su sve mjere privremenog karaktera, i da važe narednih 15 dana.

On je rekao da Crna Gora ne zatvara i nikad neće zatvoriti granice za svoje građane.

“Naporotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja našig hrađana, studenata i djece koja su zbog situacije i drugim državama moraju vratiti svijim kućama.”

Simović je dodao da će preduzeti adekvatne mjere prema svima onima koji podižu cijene i da će nadležni to istražiti.

“Molimo svakog pojedinca da poštuje preporuke, pomogne sebi i najbližima a samim tim i cijelom društvu”,  zaključio je Simović.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, ponovio je da Crna Gora za sada nema registrovanih slučajeva virusa.

Pročitao je nove mjere i naglasio da su obavezujućeg karaktera.

Hrapović je kazao da je situacija sa korona virusom zajednička briga cijelog svijeta.

“Sve mjere koje donosi država mogu dati rezultate samo ako svi pokažemo maksimalnu stopu lične i kolektivne odgovornosti”, poručio je ministar.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, poručio je da zajedno imamo mogućnost da spriječimo pojavu i širenje virusa u Crnoj Gori.

“Da bi to uspjeli zahtijeva jedan dobar i organizovan odgovor svih nas. Svako od nas da pojedinačno da doprinos tome. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili”, rekao je Mugoša.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, poručio je da policija ima misju da brine o bezbjednosti svih građana, te da će odlučno raditi na sankcionisanju svih dogovornih.

Direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković, poručio je da je KCCG spreman i da građani ne bi trebalo da strahuju.

Sastanku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković,  potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministi zdravlja Kenan Hrapović, ekonomije Dragica Sekulić, direktor Uprave policije Veselin Veljović…

Iz Instituta za javno zdravlje (IZJ) ranije su savjetovali građane da ne podliježu dezinformacijama o virusu, ali da ozbiljno shvate situaciju i prate njihove i instrukcije zdravstvenih vlasti.

“Onog trenutka kada se otkrije prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori, javnost će odmah biti informisana”, poručili su iz IZJ.

Posjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je odluku da se od 16. marta, na najmanje 15 dana, prekine rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zabranilo je sva javna okupljanja u Crnoj Gori, posjete u bolnicama i zatvorima, i uplovljavanje svih kruzera i jahti.

RTCG

DRUŠTVOZatvaraju se tržni centri, restorani, kafići...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite