11.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Zatvaraju se škole i vrtići, zabranjena okupljanja…

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zabranilo je uplovljavanje svih kruzera i jahti, sva javna okupljanja u Crnoj Gori, posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju, na izdržavanju kazne, i donijelo odluku da se od 16. marta, na najmanje 15 dana, prekine rad u obrazovno vaspitnim ustanovama.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović saopšto je da Vlada preduzima maksimalne mjere predostrožnosti, koje su u moći Vlade, da se što duže odgodi pojava koronavirusa u Crnoj Gori.

“Nažalost svjedoci smo da su brojne države zakasnile sa mjerama, što je za rezultat imalo masovno širenje epidemije. Mi ne smijemo napraviti takvu grešku i zato djelujemo,” naveo je Simović ističući da svaka mjera treba da se realizuje do kraja.

Vjerujemo da će sve te mjere naići na punu podršku građana, kako bi se zaštitili najranjiviji.

“Mjere imaju za cilj da maksimalno odože pojavu virusa i da se zdravstveni sistem bolje spremi. Svaki dan je za nas dobitak. Ne smijemo napraviti grešku kao neke države poput onih gdje je epidemija uzela maha. Zato vjerujem da će sve mjere naići na punu podršku gradđana jer smo svi na ustom zadatku”, rekao je Simović.

U  ime Vlade  Crne Gore pozvao je sve građane da zaborave na razlike.

“Ovakve situacije zahtjevaju zajedništvo cijelog društva”, rekao je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović pojasnio je na konferenciji mjere koje je prihvatilo Nacionalno koordinaciono tijelo, na preporuku Instituta za javno zdravlje.

Ministarstvo zdravlja odnijelo je sljedeće naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirua:

1. Zabrana slijetanja/polijetanja u/iz Crne Gore svih vazduhoplova iz/prema Švajcarskoj

2. Zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila 2020. godine.

3. Zabrana svih okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mjestima (sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni i drugi skupovi uključujući i posjete licima smještenim na bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovima, centre socijalne i dječje zaštite ili se nalaze na izdržavanju kazne zatvora)).

4. Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana sa početkom 16. marta 2020. godine.

5. Sprovođenje mjera od strane korisnika i vlasnika, tržnih centara, velikih trgovinskih lanaca i maloprodajnih objekata, objekata za sport i rekreaciju i bazena, igraonica za djecu i sličnih objekata…

6. Poslodavcima da zaposlenima omoguće obavljanje poslova i radnih zadataka od kuće, u skladu sa prirodom posla.

7. Poslodavcima da izvrše preraspodjelu radnog vremena jednom od roditelja, staratelju, ili usvojiocu djeteta mlađem od 11 godina, tokom perioda iz tačke 2 naredbe, u skladu sa prirodom posla.

8. Zatvaranje graničnih prelaza prema BiH: Šćepan polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, granični prelaz: Šuče – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar, Hrvatskoj – Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik i za pogranični saobraćaj.

Hrapović je naveo da je zabranjen ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, a zabranjen je i odlazak u te zemlje.

rtcg.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite