29.8 C
Podgorica
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img

Zašto SPC, pored vlasništva nad seoskim crkvama, traži i groblja?

Predstavnici mjesne zajednice Ljubotinj, u žalbi na odluku katastra kojom je odbijen zahtjev da im se prizna status zainteresovane strane u postupku, dostavili su, između ostaloga, fotografije nadgrobnih spomenika Ljubotinjana, odnosno predaka koji su učestvovali u gradnji tih crkava, a njihove kosti se danas nalaze na groblju – kazao Pobjedi Milenko Mito Marković.

Područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu na Cetinju odbila je, uz obrazloženje da je neosnovan, zahtjev predstavnika mjesne zajednice Ljubotinj da im se prizna svojstvo zainteresovanih lica u postupku u okviru kojeg je Mitropolija crnogorsko-primorska Sprske pravoslavne crkve tražila upis vlasništva nad crkvama Svetog Dimitrija i Svetog Danila, kao i seoskim grobljima oko tih bogomolja.

– U pitanju su naše crkve i groblja koja su vlasništvo naših predaka, u kojima su služili i sahranjivani naši preci – kazao je Pobjedi Milenko Mito Marković, predstavnik mjesne zajednice Ljubotinj.

On je naveo da je predmet u fazi žalbenog postupka i najavio da mještani neće odustati i da su uporni da idu i na Upravni i Vrhovni sud.

 

U zahtjevu Mitropolije, koji je predat 24. maja ove godine Upravi za katastar i državnu imovinu, a u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da su „crkve Sveti Danilo i Sveti Dimitrije organizovani dio Mitropolije crnogorsko-primorske“. MCP traži upis ne samo na objektima, već na svim nepokretnostima evidentiranim u LN br. 414 i LN br. 549.

 

Crkva Svetog Dimitrija zaštićeno je nepokretno kulturno dobro države, a zahtjev da se te ljubotinjske bogomolje upišu u vlasništvo Mitropolije, poklapa se sa, u tom momentu, izglednim potpisivanjem „temeljnog ugovora“.

U članu 7 ugovora, koji su 3. avgusta potpisali premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije, navodi se da se „država obavezuje da, u skladu sa sopstvenim pravnim poretkom, izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i njihovih crkveno-pravnih lica kojima pripadaju“.

Nejasni motivi

Mještani Ljubotinja smatraju da je pravo na njihovoj strani, dok, kako navode, „SPC po svojoj ustaljenoj praksi, a bez ijednog dokaza smatra da će se upisati“.

– Ostaje zagonetno kako nadležni državni organ ne reaguje i ne preispita da li je SPC u svim tim predmetima aktivno legitimisana – kazao je Marković.

Podsjetio da je u ovaj postupak uključena i Prijestonica Cetinje, što ocjenjuje izuzetno značajnim.

– Njihov glavni argument je da SPC nije aktivno legitimisana u odnosu na navedene crkve na Ljubotinju i sa pravom traže da se zahtjev SPC za upis odbije – kazao je on.

Marković je naveo je da su predstavnici mjesne zajednice, u žalbi na odluku katastra kojom je odbijen zahtjev da im se prizna status zainteresovane strane u postupku dostavili, između ostaloga, fotografije nadgrobnih spomenika Ljubotinjana, odnosno predaka koji su učestvovali u gradnji tih crkava, a njihove kosti se danas nalaze na groblju.

Prema Markovićevim riječima, ostaje nejasno zašto bi neka vjerska organizacija tražila da postane vlasnik mjesnog groblja jer time kosti nečijih predaka, faktički, prelaze u vlasništvo SPC.

Marković je kazao da će predstavnici mjesne zajednice Ljubotinj pozvati sve građane Crne Gore koji su, ili će uskoro biti lišeni svojinskih prava na svoje prađedovske crkve i groblja, za koja je Srpska pravoslavna crkva tražila u katastru upis prava vlasništva, da se organizuju, ujedine i uspostave međusobnu komunikaciju kako bi uz podršku stručnjaka u pravnoj proceduri odbranili, kako kažu, svoja vjekovna prava

– Manevar SPC, koji je u nekim selima i krajevima Crne Gore ranije već izveden, nema neko posebno opravdanje, osim ako se iza njega ne krije komercijalni motiv da, uz svetinju koju planiraju da upišu u svoje vlasništvo, sjutra raspolažu i grobljem kako bi se, za koju godinu, pitali ko i pod kojim uslovima može biti sahranjen! Da nije realno, bilo bi najmanje rečeno čudno, ali nas više ništa ne iznenađuje, jer osim što se traži upis vlasništva na objektima koje su podigla ljubotinjska bratstva, planira se oduzimanje i svetinja i nečijih duša – smatra Marković.

Apel građanima

Marković je kazao da će predstavnici mjesne zajednice Ljubotinj pozvati sve građane Crne Gore koji su, ili će uskoro biti lišeni svojinskih prava na svoje prađedovske crkve i groblja, za koja je Srpska pravoslavna crkva tražila u katastru upis prava vlasništva, da se organizuju, ujedine i uspostave međusobnu komunikaciju kako bi uz podršku stručnjaka u pravnoj proceduri odbranili, kako kažu, svoja vjekovna prava.

Marković je naglasio da zahtjev SPC prema ljubotinjskim crkvama nije izolovan slučaj „već predstavlja konačni udar Srpske pravoslavne crkve na sve vjerske objekte u Crnoj Gori“.

-Koristeći nevjerovatnu pogodnost koju im je dala 43. Vlada Crne Gore, potpisivanjem ugovora stekli su pravo da se pozivanjem na član 7 tog ugovora upišu na sve nepokretnosti na koje se do sad nijesu upisali, a s druge strane država je dužna da im omogući taj upis. Ova odredba ukazuje da bez ikakvog osnova, bez ikakvog dokaza i isprava Srpska pravoslavna crkva stiče pravo da se uknjiži na sve seoske – bratstveničke crkve u Crnoj Gori – upozorio je Marković.

Kako je kazao, njihova saznanja ukazuju na to da SPC podnosi zahtjev za upis u katastru nepokretnosti za sve one crkve i groblja koji u listovima nepokretnosti nijesu upisane na nju.

– Poznato je da su iz SPC u ranijem periodu, svjesni činjenice da mnogi neće ostvariti uvid u stanje u katastru nepokretnosti, već upisali groblja i crkve na svoje ime pa je pred nama dvostruki posao. U upravnom postupku da nam se prizna svojstvo stranke, a u sudskom postupku, u onim slučajevima gdje je SPC upisana na crkvama i grobljima, da tražimo utvrđivanje prava svojine – istakao je Marković.

Dodao je da su iz sredstava javnog informisanja upoznati da su se mještani ljubotinjskih sela Prekornica, Pačarađe, kao i ceklinskog sela Dodoši,

organizovali i preduzeli pravne radnje u vezi sa postupcima koji se odnose na njihove crkve.

– Takođe, inicijative su krenule i sa ljubotinjskog sela Čukovići , kompletnog plemena Građani, kao i crmničkog sela Brčeli – zaključio je Marković.

Crkve da budu državno dobro, a svako neka dovodi sveštenika prema svom obrazu i potrebi

Milenko Mito Marković saopštio je da namjera Ljubotinjana nije da se vlasništvo nad bogomoljama brani jednoj a dopušta i prepisuje drugoj vjerskoj organizaciji, ali ne žele da bilo ko svojata bratstveničke, seoske crkve i groblja.

– Mi polazimo od pomiriteljskog stava da crkve, među kojima ima i zaštićenih kulturnih dobara, treba da budu vlasništvo države i da o njima vode brigu nadležne institucije, a da svako spram svog obraza dovodi sveštenika za svoje potrebe. Nikome na Ljubotinju, kao ni do sada, neće biti problem da služi i sveštenik SPC. Da je bilo drugačije, ili da se dogodi što tako, prvi bih ja reagovao i stao u odbranu prava – kazao je Marković.

On je podsjetio da je Ljubotinj, koji čine 16 sela, poznati antfašistički kraj koji je iznjedrio brojne velikane NOB-a i revolucionare, ali da ta činjenica nijednog momenta nije uticala da zabatale tradiciju i odnos prema crkvi i vjeri.

– Upravo ta činjenica obara teoriju koju često zastupa SPC da su komunisti srknavili crkve. To se na Ljubotinju nije nikada dogodilo. Naprotiv, sve crkve su održavane, sem jedne koja je (Crkva Svetog Danila) urušena nakon zemljotresa – kazao je Marković.

VIJESTIZašto SPC, pored vlasništva nad seoskim crkvama, traži i groblja?
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...

Šimun: Izgradnjom nove bolnice ispisujemo modernu istoriju zdravstva u Pljevljima

Raspisan je tender za izradu tehničke dokumentacije, kao i za izvođenje radova na izgradnji nove Opšte bolnice u Pljevljima po principu ,,projektuj i izgradi”....

Bratić: Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova bile zakonite

Kritike na račun mog rada u 42. Vladi Crne Gore dolaze od nevladinih organizacija koje su smještene u zgradi BEMAX-a, a za kupovinu ili...

Neradni dani povodom Kurban Bajrama 16,17. i 18. jun

Povodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban Bajrama, za zaposlene islamske vjeroispovjesti neradni dani su 16, 17. i 18. jun, saopšteno je iz Ministarstva rada...
Ne propustite