24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Zaprečavanje granice u skladu sa sporazumom Crne Gore i Srbije

Neistinita je tvrdnja objavljena jutros sinhrionizovano u više medija u Srbiji prema kojoj je proteklih dana počelo “po nalogu policije” kopanje kanala na granici sa Srbijom i to kako bi se navodno “spriječio dolazak vjernika iz Srbije na litije”, saopšteno je iz Vlade. Istina je, ističu, da se zaprečavanje tzv. divljih prelaza na državnoj granici Crne Gore i Srbije izvodi u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dvije države.

U Vladi navode da su Crna Gora i Srbija od 7. marta 2011. vodile pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju.

“Sporazumima, koji su potpisani, ratifikovani u obje države i koji su stupili na snagu popisana su i prelazna mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza kako bi stanovništvu nastanjenom u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje, i Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar bilo olakšano kretanje i prelaženje zajedničke državne granice u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država”, ukazuju u Vladi.

Naglašavaju da su dvije države usaglasile i dinamiku zaprečavanja puteva pogodnih za nezakonit prelazak državne granice.

“Na sastanku održanom u Podgorici 19. marta 2019. godine konstatovano je da su rukovodioci graničnih policija obiju država potpisali Elaborat, kojim je, kako je konstatovano na sastanku međudržavne Mješovite komisije zadužene za praćenje sprovođenja odredaba sporazumâ, održanom na Zlatiboru 22. novembra 2019. godine, predviđeno zatvaranje 29 putnih pravaca i 30 tačaka i to 16 u Republici Srbiji i 14 u Crnoj Gori”, pojašnjavaju.

Kako dodaju, radovi na zaprečavanju puteva pogodnih za nezakonit prelazak granice izvode se sa crnogorske strane u skladu sa zaključcima Mješovite komisije i u skladu sa ranije preduzetim pripremama.

“Iz navedenog je jasno da nije riječ o aktivnostima koje su pokrenute ovih dana i koje su, kako je to zlonamjerno i u svrhu širenja lažnih vijesti objavilo više medija u Srbiji cilj onemogućavanje vjernika da prelaze granicu. Svi granični prelazi između Crne Gore i Srbije otvoreni su i na njima se saobraćaj odvija bez smetnji”, poručuju iz Vlade.

GLAVNAZaprečavanje granice u skladu sa sporazumom Crne Gore i Srbije
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite