13.1 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Zabranili okupljanja zbog koronavirusa

Ministar zdravlja Aleš Šabeder zabranio je kasno sinoć sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 500 ljudi zbog koronavirusa, navodi se u saopštenju slovenskog ministarstva zdravstva.

Ministar je potpisao uredbu o zabrani okupljanja na priredbama u javnim prostorijama, a zabrana će biti na snazi sve dok postoji opasnost od nastavka širenja te bolesti, navodi se u saopštenju.

“Preporučujemo da zbog povećanog epidemiološkog rizika organizatori razmisle i o smislenosti priredbi s manjim brojem ljudi”, navodi se još.

U sljedećim nedeljama u Sloveniji se odvijaju pripreme za takmičenje alpskih skijaša za Svjetski kup u Kranjskoj Gori (14. i 15. marta) te u skijaškim skokovima u Planici (19. i 22. marta). Sudbina tih takmičenja još nije poznata.

Dosad je u Sloveniji potvrđeno 12 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je otprilike 800 ljudi. Prvi slučaj potvrđen je u srijedu. Ministarstvo zdravstva objavilo je i kako niko od zaraženih nije u kritičnom zdravstvenom stanju.

Većina zaraženih putovala je u susjednu Italiju prije nego što je testirana, a slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je savjetovalo svim građanima da razmotre svoje planove putovanja i odgode sva koja nisu hitna.

IZVOR: INDEX.HR

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite