15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Zabrana izlaska radnim danima od 19 do 5h

Nacionalno kordinaciono tijelo večeras je donijelo nove privremene mjera zaštite građana od korona virusa. Mjere uključuju zabranu izlaska iz objekta stanovanja od 19 do 5 od ponedjeljka do petka, kao i od subote u 13 sati do ponedjeljka u 5.

Ostale mjere koje je NKT donio na današnjoj sjednici su:

1. Izuzetno za vrijeme trajanja zabrane navedene pod 1. i 2. (dakle i u navedenim terminima) lica koja izvode kućne ljubimce, MOGU da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta.
#CoronaInfoCG

2. Zabrane 1. i 2. se NE odnose na lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa (zdravstvo, inspekcije, policija, vojska, vatrogasci, komun. službe, mediji – uklj. goste u emisijama, poljoprivr. na gazdinstvima…), – dokaz potvrda poslodavca

3. Zabrana boravka na otvorenom javnom prostoru od 05:00 do 19:00 djeci mlađoj od 12 god. bez jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca ili dr. punoljetnog člana porodičnog domaćinstva, uz obavezu pridržavanja propisane mjere od min 2m udaljenosti od drugih lica

4. zabrana sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama 5. zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva

“Zabrana važi za sve osim za izuzetke obuhvaćene naredbom”, navode iz NKT.

Kako je naglašeno, nepostupanje po mjerama NKT podliježe krivičnoj odgovornosti.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, konstatovalo da se naredbe ne poštuju u neophodnoj mjeri, kao i da se naša država nalazi u prelomnom trenutku pandemije koji će definisati dalji tok.

Poručuju da oskustva i struka govore da se mora dodatno unaprijediti poštovanje naredbi i odgovornost svih – i građana i institucija.

“U ovakvim situacijama, nažalost, ne postoji druga prilika”, zaključeno je na sjednici.

Kako je saopšteno nakon sjednice, zauzet je jedinstven stav da su odluke koje su donijete odgovorne i iskazana je odlučnost da mjere budu sprovedene do kraja uz uvjerenje da će ih građani razumjeti i poštovati.

“Ako ne budemo odlučni svi zajedno da uložimo u zdravlje, moraćemo uložiti mnogo više u saniranje posljedica, a nažalost, biće i gubitaka ljudskih života koje je nemoguće vratiti”, zaključeno je na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela.

Kako je i ranije saopšteno, donijeta je odluka da zbog ulaska u prelomnu fazu epidemije svakodnevno budu organizovane dvije konferencije za medije – u 09:00 i u 17:00 kako bi svim medijima bilo omogućeno da, uz direktan prijenos, blagovremeno i pod istim uslovima dođu do svih relevantnih informacija.

RTCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite