24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Za spas Zete: Priča oko referenduma u Dajbabama iscenirani politički trik GP URA

Aktuelna priča oko referenduma u Dajbabama je iscenirani politički trik od strane GP URA, kako bi predstavnici ove partije od sebe napravili “spacioce Dajbaba“, ne bi li dobili koji glas više na predstojećim izborima, saopštili su iz odbora “Za spas Zete“.

“Koliko je građanski pokret URA stvarno građanski, pokazali su na skupštinskom zasijedanju kada su glasali za “zetske zakone“ protivno volji građana Zete, uprkos održanom sastanku sa predstavnicima odbora “Za spas Zete“ i detaljnom objašnjenju navedene situacije i zahtjeva. Aktuelna priča oko referenduma u Dajbabama je iscenirani politički trik od strane GP URA, kako bi predstavnici ove partije od sebe napravili “spacioce Dajbaba“, ne bi li dobili koji glas više na predstojećim izborima”, navodi ovaj odbor.

Oni su naveli da teritorija opštine Zeta treba da obuhvati dio naselja Dajbabe, a taj dio se odnosi na istočni dio teritorije naselja Dajbabe, do Dajbabske gore, zaključno sa manastirom Dajbabe, koji je paroh svih zetskih crkava.

“Takođe je navedeno i da dio naselja Kuće Rakića treba da pripadne opštini Zeta (Deklaracija o zaštiti interesa Zete)”, ističe odbor “Za spas Zete”.

Kako su dodali, dominantni dio Dajbaba (naseljeni dio) nije dovođen u kontekstu ove priče, već ta teritorija uopšte nije predmet raspravljanja.

“Zećanima nije cilj da pripajaju nasumično okolna naselja, već je jedini cilj zaštita nekadašnje teritorije Zete, i na tim osnovama zaokruživanje buduće teritorije opštine Zeta. Naravno, ukoliko postoji volja od strane mještana bilo kog naselja za priključenje Zeti, Zećani takođe pokazuju dobru volju da se to ispoštuje shodno zakonskim procedurama”, tvrde oni.

Dalje navode da je katastarska opština Botun u prošlosti oštećena za dobar dio teritorije, a sve u korist sadašnje katastarske opštine Dajbabe, i taj „oduzeti“ dio teritorije se uglavnom tiče ovog prostora koji treba da pripadne Zeti.

“Ovo je svakako pitanje koje moraju riješiti državne institucije, ali je važno upoznati javnost o navedenom”, ističu.

Prema njihovim riječima, pripajanje određenih naselja prilikom osamostaljenja komšijske opštine Tuzi, kao ni svih ostalih opština, nije regulisano kroz referendumsko pitanje, pa shodno tome nema potrebe da se aktuelizuje ovo pitanje ni u slučaju Zete, posebno ne uzimajući u obzir potpuno pogrešno navođenje iskazanih zahtjeva od strane građana Zete.

“Najljubaznije molimo predstavnike partije URA, da se ostave pitanja Zete i rešavanja njenih politički isceniranih problema, jer su svoju dobru volju da pomognu građanima Zete pokazali u Skupštini 16.8, prilikom glasanja zakona o Zeti. Još jednom ih najljubaznije molimo, da bismo bili krajnje jasni, da ne pominju više Dajbabe i referendum u kontekstu pripajanja Zeti, kako ne bi izuzetno veliko nezadovoljstvo građana Zete dodatno povećali, ponovo svojim nečistim političkim namjerama”, poručuje odbor „Za spas Zete“.

DRUŠTVOZa spas Zete: Priča oko referenduma u Dajbabama iscenirani politički trik GP...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite