16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Za minobacače 20 miliona eura, kreditor još uvijek nepoznat

Iz Ministarstva odbrane kazali su Pobjedi da će se kupovina ovog oružja finansirati iz kredita od 20 miliona, ali nijesu mogli da kažu sa kim će biti sklopljen kreditni aranžman, tvrdeći da je utvrđivanje kreditora i potpisivanje ugovora u nadležnosti Ministarstva finansija.

Crna Gora i Izrael potpisali su ove nedjelje, u vojnom sjedištu Kirja u Tel Avivu, ugovor o nabavci oružja vrijedan 22 miliona dolara, javili su izraelski mediji. 

Izraelska kompanija Elbit sistems, kompanija koja prodaje oružje izraelskoj vojsci isporučiće crnogorskoj vojsci minobacačke sisteme 120 mm, koji se mogu montirati na oklopna vozila koja je Crna Gora kupila od SAD, a obezbijediće i obuku vojnika i oficira na Elbit-IMI akademiji.

Iz Ministarstva odbrane kazali su Pobjedi da će se kupovina ovog oružja finansirati iz kredita od 20 miliona, ali nijesu mogli da kažu sa kim će biti sklopljen kreditni aranžman, tvrdeći da je utvrđivanje kreditora i potpisivanje ugovora je u nadležnosti Ministarstva finansija.

Ugovor je u ime Ministarstva odbrane potpisao Vladan Martić.

To je treći takav sporazum potpisan između dvije zemlje. Prvi je potpisan 2019. godine za ugovor od 35 miliona dolara kojim se crnogorskoj vojsci obezbjeđuju Elbitove stanice za daljinsko upravljanje oružjem.

– Ovo je treći sporazum sa našim partnerima u Crnoj Gori od jačanja naših odbrambenih odnosa 2019. godine i predstavlja veliki izraz povjerenja u izraelsku odbrambenu industriju – rekao je Jair Kulaš, direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u oblasti Ministarstva odbrane Izraela.

– Crna Gora je partner i saveznik Izraela i suočava se sa složenim bezbjednosnim izazovima kao i druge evropske zemlje. Izraelska odbrambena industrija je u stanju da im pruži tehnološka rješenja najvišeg standarda – dodao je on.

Generalni direktor kompanije Elbit sistems Iehuda Vered je dodao: „Elbit sistems je ponosan što učestvuje u partnerstvu između Izraela i Crne Gore. Elbitova rješenja pružaju optimalan odgovor na rastuće potrebe u Evropi – rekao je Vered.

Iz Ministarstva odbrane, upitani o daljem opremanju oklopnih vozila, kažu da nastoje da modernizacija i opremanje Vojske bude konstantan proces kako bi sistemu odbrane obezbijedili sposobnost prilagođavanja novim izazovima.

– Za ovu godinu nije planirano dalje opremanje, dok će se opremanje za naredni period realizovati u skladu sa Dugoročnim planom razvoja odbrane (DPRO) – navode iz Ministarstva.

U oktobru 2019. Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu bio Predrag Bošković, potpisalo je ugovor za nabavku 67 lakooklopnih vozila vrijedan više od 36 miliona dolara. Do sada je Crnoj Gori isporučeno 20 vozila, a naši vojnici koristiće ih u NATO misijama, prvenstveno u novoj NATO misiji koja je nakon rata u Ukrajini formirana u Bugarskoj.

Posljednje vijesti
Ne propustite