31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Vuksanović-Stanković: DF pojedinima diriguje, Crnu Goru žele da prikažu kao nefunkcionalnu

Od konstruktivnog razgovora nije bilo ništa jer su kolege iz Demokratskog fronta (DF) minirale razgovor, a ostale kolege ih slijepo slijedile, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković nakon završenog sastanka predsjednice Skupštine Danijele Đurović sa liderima parlamentarnih partija, na kome se razgovaralo o rješavanju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Uzevši u obzir da “imamo DF koji ovdje pojedinima diriguje”, ona je kazala da se postavlja pitanje ko je za dogovor a ko nije.

– Kada se usaglašava većina ne vodi se fingirani dijalog. Nećemo pristati da nam DF nameće rješenja – poručila je Vuksanović-Stanković.

Ona je rekla da su navodi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića neistiniti.

– U junu je njegova politička partija bila uzdržana u odnosu na sve kandidate za sudije Ustavnog suda – podsjetila je poslanica SDP-a, ističući da je Vlada srušena u avgustu.

– Čekao se zadatak od Vučića jer Abazović postupa na osnovu naloga iz Beograda – istakla je ona.

Podsjetila je na zahtjev o povlačenju izmjena Zakona o predsjedniku.

– Za neke stvari ne treba tumačenje. Jasno je da je ovaj zakon neustavan, evropska zajednica je to rekla – konstatovala je Vuksanović-Stanković.

Ona je poručila da traže dogovor oko sudija Ustavnog suda, što kako je kazala, podrazumijeva dijalog koji znači “da budemo fio pregovaračkog procesa a ne da nam nameću kandidate”.

Vuksanović-Stanković je istakla da traže i vanredne parlamentarne izbore.

– Jednu od ključnih odgovornosti snosi predsjednica parlamenta Danijela Đurović koja je trebalo da bude tačka spajanja – a ne miniranja i da klima i stavlja na dnevni red neustavna rješenja – poručila je poslanica SDP-a.

Ona je kazala da je priča o dijalogu je fingirana te da njima nije cilj izbor sudija Ustavnog suda – “nego da se Crna Gora baci na koljena i da se prikaže kao nefunkcionalna”.

Mugoša: U Zakonu o predsjedniku se ne radi o imenu nego o urušavanju ustavnog poretka

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da je 22. novembar najraniji termin za sjednicu na kojoj bi se glasalo o sudijama Ustavnog suda.

– Kolege prenebregavaju činjenicu da na prvoj sjednici predsjednica Skupštine mora da stavi na dnevni red zakon o predsjedniku. To mora to je njena obaveza, a tačku oko izbora sudija može i nakon 22. novembra – to je najraniji datum – kazao je Mugoša.

On je govorio o tvrdnji da je Ustavni sud jedini koji može da utvrdi da je nešto ustavno ili ne, te upitao koja je funkcija poslanika.

– Jedna od obaveza poslanika je da vode računa o tome je li nešto u skladu sa Ustavom i zakonom. A mi znamo da nije i da je jedno od najflagrantnjih kršenja Ustava, to nije moj lični stav. Jeste li vidjeli pravnika da to nije rekao? – istakao je Mugoša.

Poslanik SD-a je ukazao na to da je potpuno jednoglasje pravne struke i međunarodne javnosti o tome da je Zakon o predsjedniku neustavan.

– Ovdje se ne radi o jednom imenu i prezimenu nego o urušavanju ustavnog poretka – poručio je Mugoša.

Mugoša je “zbog moralnih lekcija o izboru sudija Ustavnog suda” podsjetio na Zakon o radu “čijim je usvajanjem zbog obračuna sa jednim čovjekom smanjena starisna granica za penziju”.

– Da je ostala norma, ne bi imali problem jer bi sudija Iličković bio još u Ustavnom sudu – rekao je on.

Mugoša je ukazao na to da su u posljednjih godinu dana su bila tri javna poziva za izbor sudija Ustavnog suda, te da oni koji sada “njima nešto pričaju” nijesu glasali.

– Jedan od ovih kandidata koje imamo danas imao je jedan glas, a drugi četiri – dodao je Mugoša.

On je kolege pozvao da stave na dnevni red izmjene Zakona o predsjedniku, te poručio da su sve evropske partije na ispitu.

– Čuli smo jasno poruke od partnera. Svojim glasom evropske partije bi trebalo da stanu na put urušavanju poretka. Ako se to uradi a ja duboko vjerujem da hoće, jer je evropski put prilritet – potpuno ćemo drugačije razgovarati o sudijama Ustavnog suda – kazao je Mugoša.

Ponovio je da se prvo mora zakazati sjednica na kojoj će biti Zakon o predsjedniku, te kazao da očekuje od evropskih partija da za to ne glasaju.

– Nakon toga slijedi dogovor oko sudija i termina vanrednih parlamentarnih izbora. Moramo ići na izbore i vratiti mandat građanima i kako god da odluče ja ću to čestitati – poručio je Mugoša.

On je istakao i da bi se trebalo dogovoriti oko modela vlade koja će pripremati izbore.

– Valjda ne treba da ih priprema ova koja ima podršku 10 poslanika – ukazao je Mugoša.

POLITIKAVuksanović-Stanković: DF pojedinima diriguje, Crnu Goru žele da prikažu kao nefunkcionalnu
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite