14.7 C
Podgorica
Subota, 24 Februara, 2024
spot_img

Vuković: Napad na nadzornike u NP Skadarsko jezero posljednji alarm za državu

Iako se može reći da snimci krivolova u NP Skadarsko jezero, nažalost, nisu ništa novo za Crnu Goru, snimci napada na nadzornike koje smo imali prilike da vidimo u toku vikenda su posljednji alarm da se u vezi sa krivolovom u NP Skadarsko jezero moraju preduzeti ozbiljni koraci na državnom nivou, kazala je Azra Vuković, izvršna direktorica NVO Green Home.

Kako je navela, borba protiv krivolova ne smije ostati samo borba JP za nacionalne parkove Crne Gore.

“Podrška drugih resora i instituacija ne može ostati limitirana, jer je apsolutno neophodna i nužna kako bi ova borba imala smisla i rezultate”, ističe Vuković.

Vlada Crne Gore i resorna Ministarstva, kao i nadležno tužilaštvo, poručuje Vuković, moraju pružiti adekvatnu podršku JP za nacionalne parkove Crne Gore u zaštiti biodiverziteta ovog međunarodno zaštićenog područja.

“Zaštita prirode ne može i ne smije biti pitanje angažmana jedne institucije ili još gore pojedinca, ili grupe pojedinaca, već mora imati institucionalno uporište i podršku. Napori koji su u ovom pravcu realizovani u prethodnim godinama su očigledno bili nedovoljni da se suzbije krivolov u ovom zaštićenom području”, kazala je Vuković.

NVO Green Home će, poručuje, u okviru svojih kapaciteta i dalje pružati podršku JPNPCG u ovoj borbi, ali veoma rasprostranjen i intenzivan krivolov koji je prisutan u NP Skadarsko jezero zahtjeva ozbiljan, snažan, institucionalni odgovor države Crne Gore.

Podsjeća, NP Skadarsko jezero, osim što ima status zaštićenog područja na nacionalnom nivou, nalazi se i na listi međunarodno zaštićenog močvarnog područja (Ramsar područje) ali ima status IBA područja (Important Bird Areas – Međunarodno područje značajno za ptice) i IPA područja (Important Plant Areas – Međunarodno područje značajno za biljke).

“U tom smislu, Crna Gora ima obavezu da izvještava o stanju u ovom nacionalnom parku prema brojnim konvencijama čija je potpisnica. Ovo je posebno važno u svijetlu otvorenog slučaja koji Crna Gora ima pred Bernskom konvencijom koja već godinama unazad vrlo intenzivono prati stanje u ovom nacionalnom parku”, zaključila je Vuković.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite