11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

Vukotić: Ako mi je Savićević kum i prijatelj, znači li to da ja nemam pravo da radim u fudbalu?

Nekadašnji selektor U21 reprezentacije Crne Gore Miodrag Vukotić reagovao je na prozivke Dejana Pekovića u emisiji Fudbal fest.

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelini:

-Povod mog reagovanja je činjenica da sam više puta u Fudbal festu spominjan u negativnom kontekstu od strane gospodina koji je često išao i lično na mene, pa čak na jednoj od posljednjih emisija iako skoro godinu i po nijesam selektor mlade reprezentacije. Moram da napomenem, da za četiri godine, koliko sam bio selektor, niti jednom nisam dobio priliku da gostujem u toj emisiji, iako sam pominjan mnogo puta, a uvijek sam bio spreman da pričam o fudbalskim temama, što mi je uostalom nametao profesionalan odnos prema poslu i prema medijima. Mislim da je ružno da me poslije toliko godina dotični gospodin ponovo spominje. U svakom poslu, pa i u fudbalskom normalni su usponi i padovi. Nisam ja jedini selektor koji je imao loš rezultat u nekom ciklusu,bilo je trenera koji su ostajali duže od mene, a svaki od njih u mlađim kategorijama dobijao je dvije šanse, odnosno, dva ciklusa, koliko sam dobio i ja. Moram da naglasim da nije mene Dejan Savićević, moj kum i moj prijatelj, predložio IO FSCG za selektora mlade reprezentacije kao nekoga ko nije u fudbalu i ko je pao s neba na trenersku klupu. Taj gospodin koji me pominje dobro zna ko sam i što sam, zna da sam bio kapiten Budućnosti i najbolji igrač Crne Gore 1993. godine kada on nije bio ni na klupi za rezerve, da sam jedini iz te generacije koji je bio reprezentativac SFR Jugoslavije od pionirske do U21 selekcije, da sam bio vicešampion Evrope sa U18 reprezentacijom, ali zbog laičke javnosti koja često sluša tolike prozivke i bez mogućnosti da se meni da šansa da odgovorim ili nešto kažem, moram da kažem nešto o sebi kao treneru. Četiri godine sam vodio OFK Titograd u najgorim mogućim uslovima, u totalnoj besparicim uveo taj tim u Prvu ligu i držao ga među vodećim klubovima. Nakon toga sam preuzeo Budućnost, takođe u najgorim uslovima, u jednom periodu nismo imali ni upravu kluba, i osvojio sam titulu prvaka Crne Gore. Budućnost je dok sam ja bio trener odigrala i jednu od najboljih evropskih utakmica bilo kojeg CG kluba posljednjih godina, pobijedili smo veliki Genk 2-0 u revanšu i bili na pragu da napravimo senzaciju, žestoko smo oštećeni od strane sudije i nesrećno smo eliminisani nakon izvođenja penala. Prethodno smo eliminisali Rabotnički.

Nakon Budućnosti preuzeo sam Rudar, koji je bio u zoni baraža za opstanak, sa dna tabele sam ga doveo do plasmana na evropsku scnu. U tom periodu sam izabran za najboljeg trenera lige, a od strane kolega trenera sam četiri puta zaredom biran među najbolja tri u Crnoj Gori.

U toku igračke karijere sam takođe imao priliku da učim od mnogo vrhunskih trenera, pa i najvećih poput Ariga Sakija ili Lućana Spaletijam pa predsjednik Saveza nije predložio bilo koga za selektora mlade reprezentacije, nije kuma ili prijatelja već nekog ko je ostavio trag u CG fudbalu, bilo u igračkom a kasnije trenerskom smislu.

Na kraju krajeva, ako mi je Dejan Savićević prijatelj i kum, znači li to da ja nemam pravo da radim u fudbalu i da se bavim trenerskim poslom?

Zato je, mnogo ružno da me dotični gospodin pominje u tom kontekstu. Možda je sada i kasno da pričam o nekim stvarima i šta se sve dešavalo, barem u toj emisiji nijesam dobijao šansu, ali želim da naglasim da smo i pored lošeg plasmana U21 reprezentacije imali i dobrih utakmica protiv velikih favorita, Italije i Španije, republike Irske da smo pobjeđivali i ekipe koje su igrale EP, da je to bilo najgore doba koronavirusa kada je veliki broj igrača odlazio iz Crne Gore i kada je malo ko bio standardan u klubovima.

Mislim na kraju, da dotični gospodin nije kompetentan da priča o nama trenrima, jer je i on sam probao da se bavim trenerskim poslom, pa je došao samo da najniže, B licence. Mnogo bih njegove riječi cijenio više da je negdje bio trener. U emisijama je takođe, mnogo puta napadao nas selektore, a favorizovao trenere s kojima je on dobar, a bilo je trenera koje je on favorizovao što su ispadali iz druge u treću ligu. Zatim, kada je toliko stručan, valjalo bi da tu svoju kreativnost pokaže malo na djelu, da se uhvati trenerskog posla , bilo u radu sa mlađim kategorijama ili sa nekim seniorskim timom. Da svoju stručnost konačno pokaže na djelu – zaključuje se u reagovanju.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite