18.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Vujović: Vučić u najvećoj mjeri kontroliše litije

Sve dok Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori ima snažnu podršku zvaničnog Beograda i Moskve, uz tako visok stepen homogenosti srpskog biračkog korpusa u Crnoj Gori, teško da se možemo nadati nekom kompromisu, ocijenio je za Portal Analitika predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

„Ključni akteri koji kontrolišu protestne litije nijesu u Crnoj Gori, već van nje, a njihov interes je prerastanje protesta u sukobe. Čak iako bi dio SPC u Crnoj Gori i bio spreman na kompromis, to neće biti odobreno od strane patrijarha SPC Irineja i Svetog sinoda“, rekao je Vujović.

Kako je dodao, posebno je primjetno kako se državni aparat Srbije stavio u funkciju podrške protestima SPC.

“Naravno, uz sve ovo moramo imati u vidu ogroman priliv gotovine o kojoj se ne vodi zvanična evidencija”, istakao je on.

Vujović je naveo da je problem Demokratske partije socijalista (DPS) i državnih struktura što imaju problem da otvoreno ukažu na one koji u najvećoj mjeri kontrolišu proteste, a to je, prema njegovom mišljenju, srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Označavanje srpskog predsjednika trebalo bi da prate konkretne diplomatske reakcije. Ovako se stiče utisak da ih je strah da to učine, a strah podstiče njihove protivnike da budu agresivniji”, smatra Vujović.

Ne iznenađuje ga što se o ovom pitanju ne oglašavaju Univerzitet i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU).

“Nažalost, ove institucije se nikad dosad nijesu oglašavale o najznačajnijim društvenim pitanjima, tako da sadašnje ponašanje vidim samo kao kontinuitet takvog odnosa”, kazao je Vujović.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite