29.8 C
Podgorica
Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img

VUJOVIĆ: Nacionalni Crnogorci trpe najveću šikanu i poniženja u svim oblastima društvenog života

piše, Sreten VUJOVIĆ

Crna Gora se u svom milenijumskom trajanju, koje je na „probu“ stavio uvaženi Vojislav D. Nikčević, pa mogućnost trajanja dukljansko-zetsko-crnogorske države povlači nekoliko vjekova u natrag, dok se Srbi ne dośete, u skladu sa vlastitom transformacijom, da umjesto klinčenja svakog prokletog Dukljanina za Vezirov prisvoje baš sve, pa čak i  tradiciju jedinstvene  hrišćanske crkve, one prije podjele hrišćana na pravoslavce i katolike! To rade, premda su se već odavno odrekli i Hrista i pravoslavlja instalirajući antihrišćensketermine i praksu svetosavlja srpstva, kao i antihrišćanskupraksu simonije, odnosno trgovine za novac onoga što se nalazi u sferi duhovnosti. Na taj način je  kupljen i Tomos  od Vaseljenske patrijašije 1922. godine, od kada i postoji Crkva u Srbiji kao takva!

Sva iskušenja, makar u milenijumskom trajanju  koje baštinimo, smo uspjeli prebroditi,  a koje nije u naučnoj sferi dobilo valjane temelje, zahvaljujući inertnosti naučnihinstitucija i nedostatku želje da se ozbiljno posvetimo naučno istraživačkom  radu kao uvaženi Vojislav D Nikčević, za koga  Marjan-Mašo Miljić na jednom mjestu između ostalog kaže: „…izuzetan intelektualac, neumorni istraživač, čovjek renesansnog duha, hrabar, dosljedan, nezavisan u svemu. I za njega važi ona davno izrečena misao Iva Andrića: ”Smrt briše samo nestvarne veličine, a istinske učvršćuje i uzdiže”.

Umjesto toga, krovna institucija nauke u koju je ova država ulagala i ulaže ogromna novčana sredstva „snom mrtvijem spava…“ makar kada su u pitanju interesi države Crne Gore! I dok se naučne institucije ne trgnu iz letargije, naši suśedi prisvajaju Duklju, Zetu, Crnu Goru i kompletno kulturno, nacionalno blago, našu duhovnost!

Pored svega, prživjeli smo i krvavi Bijeli teror, pa i poslijeratni komunistički internacionalizam, koji je najviše pogodovao i u kome su se kao najveći narod  u SFRJ najbolje snalazili Srbi, sačuvavši infrastrukturu Velike Srbije, a 2006. pod gotovo nevjerovatnim okolnostima, po diktatu međunarodne zajednice, obnovili smo državnost!

Od osvježenja 2020. nacionalni Crnogorci trpe najveću šikanu i poniženja u svim oblastima društvenog života. Ključne funkcije u naučnim i kultrnim institucijama dobijajuvulgarni negatori svega crnogorskoga, a  crnogorska  medijska scena je rasprodata, po logici ko više plati“ ili novcem ili pozicijama po dubini i svim ostalim dimenzijama!

Zašto vjerujem da ćemo i ovo zlo preživjeti!?  Preživjeli smo sva zla i u postreferendumskom periodu, pa nas evo ima i u ovom najnovijem  zlu koje je isprojektovano do tančina, čak i na dnevnom nivou.

Zapitajmo se, zašto je civillizacija prebrodila brojna iskušenja iako je u istoriji čovječanstva bilo uvijek više Zlanego Dobra?

Zlo, kao kategorija je samo po sebi autodestruktivno! Ta  malignost je proces koji  na kraju opet završi samouništenjem. To je kancer kojega  iz uspavanosti trgne splet okolnosti koji je samo okidač! Ostatak priče se zna! U našim uslovima je počelo propašću ideje Otvoreni Balkan! No, ipak oprez! Što nam to u Tirani spremaju Rama i Abazdović!  Neki surogat ove ideje!?

Dobro po svojoj suštini ljekovito i osnovni je eliksir vječnosti života samoga! To je kategorija u kojoj moramo ostati i opstati, zbog sebe, zbog  budućnosti dolazećih generacija!

izvor: VOM INFO

KOLUMNEVUJOVIĆ: Nacionalni Crnogorci trpe najveću šikanu i poniženja u svim oblastima društvenog života
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...

Šimun: Izgradnjom nove bolnice ispisujemo modernu istoriju zdravstva u Pljevljima

Raspisan je tender za izradu tehničke dokumentacije, kao i za izvođenje radova na izgradnji nove Opšte bolnice u Pljevljima po principu ,,projektuj i izgradi”....

Bratić: Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova bile zakonite

Kritike na račun mog rada u 42. Vladi Crne Gore dolaze od nevladinih organizacija koje su smještene u zgradi BEMAX-a, a za kupovinu ili...

Neradni dani povodom Kurban Bajrama 16,17. i 18. jun

Povodom predstojećeg vjerskog praznika – Kurban Bajrama, za zaposlene islamske vjeroispovjesti neradni dani su 16, 17. i 18. jun, saopšteno je iz Ministarstva rada...
Ne propustite