32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Vučinić za GC: Beograd i Moskva udružili svetosavsko-četničke potencijale u zemlji i van nje, i upregnuli ih u svrhu propasti Crne Gore

Potpredśednik savjeta mitropolije CPC Stevo Vučinić kazao je u intervjuu za GLAS CRNOGORCA da su Beograd i Moskva udružili svoje svetosavsko-četničke potencijale u zemlji i van nje, i upregnuli ih u svrhu propasti Crne Gore.

Vučinić ističe da popovi SPC tvrde sve što ne mogu dokazati i s čime nas ne mogu prevariti, a to je da se brinu za ustavni poredak i da im je Crna Gora na srcu.

Osovina Beograd – Moskva udružila je svetosavsko-četničke potencijale u zemlji i van nje, i upregnula ih u svrhu propasti Crne Gore. Na čelu im se stavio katunski nadpop Amfilohije koji, takozvanim litijama, praktikuje najobičnije pseudoreligiozne rituale, iza kojih se prozire jezovita ruka beogradskih tajnih centara moći. Tako dovodi masu u stanje pseudreligiozne ekstaze, uglavnom, četničkoga orgijanja, uprene protiv svega crnogorskoga. Dok on i njegovi beogradski popovi, umišljeni da su eksponenti hrišćanskih vrlina i arbitri neba na zemlji, izjavama iskazuju vrhunski cinizam. Tvrde sve što ne mogu dokazati i s čime nas ne mogu prevariti: da se brinu za ustavni poredak i da im je Crna Gora na srcu. Čujemo, vidimo i znamo, umjesto da se zalažu za poredak koji je božji prst ispisao na Mojsijevim tablicama da se se zalažu za klerikalno-četnički poredak. A što se tiče pravoslavlja na koje se pozivaju to je ustvari ofanzivno svetosavlje i klerikalizam koji predstavljaju skup formalnosti i praznovjerja koje nema veze sa pravoslavnom istinom. Zaklonjeni omoforom i epitrahiljom predvode ih bjelodani svetosavski klerikalci koji namjeravaju na prepreden i podlački način, da nam zemlju pretvore u mračnjački vilajet u kome bi vladao feudalni poredak, po ugledu na feudano društvo iz vremena cara Dušana. U konačnome, pokušavaju da zemlju dovedu u krizu koja prijeti podjeli naroda na srpski i crnogorski koji su u antagonističkim odnosima, s tendencijom da u stanju haosa, posredstvom veleizdajnika iz opozicije, preuzmu vlast i zemlju dovedu u kolonijalni status prema Beogradu. Mislim i vjerujem da je ovo posljednji ozbiljni trzaj domaćih opozicionih velikosrpskih političkih instrumenata koji u svakoj Crnoj Gori koja nije velikospska vide propast i nesreću. Sramno je to što rade protiv interesa i slobode sopstvenoga naroda i države, čineći tako najveći mogući zločin“, rekao je Vučinić.

Vučinić vjeruje da iza protesta SPC stoji Beograd i Moskva. On vjeruje da je njima cilj da Crnu Goru dovedu u kolonijalni položaj.

“Iza protesta (litija) stoje isti oni u čijim metropolama opozicija pravi političke platforme, koje ugrožavaju suverenitet ove zemlje, i predstavljaju antiustavnu djelatnost koja se goni po službenoj dužnosti – Moskva i Beograd. Njima je cilj da nas dovedu u kolonijalni položaj, i to bezočno nagovještavaju. Zato se iz Srbije čuju glasovi o ugroženosti Srba, što je najobičnija podlačka politika beogradskih centara moći, kojom se podstiču domaći velelizdajnici da izazovu sukobe i u njima kompromituju državu, predstavljaući je kao privatnu i kriminalnu, koja se obračuva sa sopstvenim građanima. Dok katunski nadpop Amfilohije javnosti šalje mračnu poruku, sije strah i paniku i širi poruke alarmante sadržine koje kod masa indukuju revolucionarnu energiju za nasilnu promjenu ustavnog poretka. Indirektno, tu istu masu huška na Crnu Goru i Crnogorce, i sanja njihovu propast“, kaže Vučinić.

Potpredśednik savjeta mitropolije CPC ističe da se Srbija u saradnji sa SPC direktno miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

Naravno da se miješa, i to posredstvom opozicije koja je, ustvari, skupina opasnih ljudi opasnih namjera. Oni su predstavnici velikosrpske hegemonije koji u svakoj Crnoj Gori koja nije velikospska vide propast i nesreću. Jednostavno kazano, Srbija pokušava da ustoliči svoj uticaj u zemlji posredstvom opozicije. Ali se ne odriče ni svirepijih metoda. Huška paramilitarne i kriminalne organizacije da nasrću na ustavni poredak. S takvim ciljevima su osnovali nekoliko četničkih i sličnih organizacija poput Kozačke vojske i crnogorskih bajkera povezanih s ruskim motociklistima.

Po njegovim riječima Beogradska patrijaršija ovog puta mora da kapitulira, ili će CG nestati sa karte slobodnih zemalja.

Beogradska patrijaršija namjerava da silom stečenu crkvenu imovinu pretvori u pravo. I to je razlog zbog kojega je ustavni poredak stavljen na probu. Napanut je, i to brutalno i frontalno, a napad je oličen u litijama. Na sreću u zemlji nema više beogradske tajne policije i vojske koja bi katunskome nadpopu Amfilohiju mogla poduprijeti autoritet, pred kojim bi kapitulirala crnogorska država. Ovoga puta mora da kapitulira i on i Beogradska patrijaršija, ili će Crna Gora biti izbrisana s karte slobodnih evropskih država”, rekao je Vučinić.

Na pitanje “Očekujete li da će se u toku ove godine primijeniti zakon i da će vjernici CPC napokon moći u svoje hramove“, Vučinić je kazao:

Primjena zakona je oročena unutar jedne godine. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora države sa Crnogorskom i Srpskom crkvom. Tim ugovorima će se riješiti i to pitanje.

DRUŠTVOVučinić za GC: Beograd i Moskva udružili svetosavsko-četničke potencijale u zemlji i...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite