34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Vučić na Generalnoj skupštini UN: Ovdje niko nikoga i ne sluša

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i tom prilikom kritikovao svjetske lidere da “nikoga ne slušaju” već vode računa samo o svojim interesima.

– Ozbiljnost trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podijelim teške riječi, ali istinite. Sve ovo što danas radimo djeluje impotentno i blijedo. Stvarnost je da ovdje zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rješavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, nerijetko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana – rekao je Vučić.

Kako je kazao, za to nije kriv UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o “zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva”.

Rekao je da bez obzira na to što Srbija i “sama osjeća posljedice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, neće odustati od temeljnih principa Ujedinjenih nacija.”

– Nastavićemo da se zalažemo za dosljedno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni posjeduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mjestu iznesemo istinu – istakao je predsjednik.

Dodao je i da Balkan ne može podnijeti još jedan rat i nada se da će u tom naporu postojati dobra volja i razumijevanje svih zemalja.

Izvor:DAN

POLITIKAVučić na Generalnoj skupštini UN: Ovdje niko nikoga i ne sluša
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite