12.2 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Vučić: Kurti sprovodi etničko čišćenje, tražimo hitnu śednicu Saveza bezbjednosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Kosovu sprovodi tiho etničko čišćenje Srba zbog čega će, kako je najavio, zatražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a. Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve što je EU od nje tražila kako bi došlo do deeskalacije, ali da Priština to ne želi.

Ocijenio je da se na Kosovu sprovodi “tiho, i ne tako tiho” etničko čišćenje, na kojem, kako je rekao, “Srbi ne smiju živjeti osim ako se nisu zakleli na vjernost Aljbinu Kurtiju”.

“Ta akcija pogroma, progona i etničkog čišćenja koju provodi prištinski režim nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji je dobro organizovana, planirana i suštinski podržana i od pojedinih krugova u međunarodnoj zajednici”, rekao je Vučić, obraćajući se javnosti iz Predsjedništva Srbije u Beogradu. Priština je, prema njegovim riječima, donijela odluku da sve vidljivije Srbe koji bi mogli na bilo koji način biti tačka otpora Kurtijevom režimu, budu uhapšeni, ubijeni ili uklonjeni sa Kosova i Metohije.

Vučić je pročitao spisak uhapšenih Srba od 2021. godine od kojih su neki, kako je istakao, u pritvoru već godinu i po dana.

“Akcija je pažljivo pripremljena, najprije je morala biti urađena potpuna kriminalizacija srpskog naroda u kojoj su im pomagali mnogi strani mediji, ali i mnogi domaći mediji podstaknuti od stranih vlada i njihovih specijalizovanih službi”, kazao je.

Vučić je pokazao i mapu na kojoj su označene lokacije koje su, kako je rekao, nezakonito zauzeli pripadnici kosovske policije kako bi, prema njegovim riječima, pokušali spriječiti Srbe da postavljaju barikade, spriječe uvoz robe “kako bi Srbi ostali gladni i bez lijekova” i “unijeli strah u svaki srpski dom”.

Srbija provodi istragu protiv britanske parlamentarke koja je optužila SPC

Predsjednik Srbije je podsjetio i da je šefica spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta Ališa Kerns javno optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za šverc oružjavozilima hitne pomoći, što je, prema njegovoj ocjeni, napad na dva stuba opstanka Srba na Kosovu, a to su Crkva i zdravstveni sistem. “Ne brini gospođo (Kerns), mi već provodimo istragu protiv tebe, da vidimo ko te sve plaća i zašto dovodiš državu Srbiju u takvu poziciju”, poručio je Vučić.

Podsjetio je da su prištinski organi u prethodne dvije godine više puta pretresali zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći i da nikada nisu ništa pronašli osim medicinskog materijala i antikovid vakcina.

Vučić je kazao i kako mu je Kurti jednom prilikom pred evropskim predstavnicima u Briselu rekao kako postoji samo jedna osoba opasnija od njega, a to je SPC.

“SPC je izvor svog zla, to su njegove riječi”, rekao je Vučić.

Beograd će tražiti da Vijeće sigurnosti UN-a poduzme hitne mjere zbog situacije na Kosovu

Vučić je istakao da je Srbija spremna nastaviti razgovore, ali da su se “stvari otmele kontroli i da je Srbija dovedena u kut”. “U skladu s tim ja ću (…) tražiti sljedeće sedmice, zamolit ću za hitan razgovor s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, bilo gdje na Zemlji, da obavim posljednje razgovore koje mogu imati sa šefom NATO-a, da im pokažem situaciju, da im kažem što možemo, što više ne možemo, odmah nakon tog razgovora Republika Srbija će tražiti prvi put na ovakav način sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a”, najavio je on.

Srbija će, kako je istakao, zahtijevati da Vijeće sigurnosti UN-a poduzme hitne mjere, da naloži Kforu da ispuni svoje obaveze iz Rezolucije 1244 i da odmah na terenu spriječi svako daljnje djelovanje sigurnosnih i drugih struktura koje ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, te da provede demilitarizaciju svih naoružanih albanskih formacija u skladu s Rezolucijom 1244.

“U skladu s odgovorom, ili će ili neće biti treće tačke”, precizirao je predsjednik.

Što se tiče zahtjeva Srpske liste da Beograd proglasi policiju i druge sigurnosne strukture Kosova terorističkim organizacijama, Vučić je poručio da Srbija neće postupati neozbiljnokao Kurtijeva vlada.

Vučić je rekao da će zaustaviti sve svoje obaveze i osobno prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, ako do nje dođe.

IZVOR: N1

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite